Zefirki to popularne w Rosji i na Ukrainie owocowe pianki. Otrzymuje się je poprzez zmieszanie piany z białek jaj kurzych z cukrem i przecierem owocowym, a także z pektyną, agarem lub żelatyną. Zefirki rosyjskie znane są od XV wieku. Pierwotnie mieszano miód, białka oraz przecier owocowy. Dopiero, dzięki francuskim kucharzom, którzy z czasem zaczęli przybywać do Imperium Rosyjskiego, cukierki zaczęto wytwarzać z cukru, zamiast miodu.
Składniki:
Wykonanie:
Przecier owocowy podgrzewamy z 80 gramami drobnego cukru do momentu jego rozpuszczenia, następnie odstawiamy go do ostygnięcia. Przystępujemy do przygotowania syropu cukrowego. Mieszamy w rondlu pozostały cukier, wodę i agar. Gotujemy bez mieszania do momentu, aż syrop osiągnie temperaturę 110 °C. Zdejmujemy z ognia i studzimy do 90 °C. W misie miksera łączymy białko i przecier owocowy.
Po około ośmiu minutach masa powinna być gęsta i dobrze napowietrzona. Cały czas mieszając, małym strumieniem wlewamy syrop. Ubijamy do momentu, aż masa wystygnie. Na uprzednio przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową, wyciskamy za pomocą szprycy cukierniczej, pianki w kształcie bezy. Zefirki suszymy 24 godziny. Po tym czasie posypujemy je cukrem pudrem. Zefirki można przechowywać od trzech do czterech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze