Kawa z tonikiem to hit lata, który od jakiegoś czasu podbija serca osób na całym świecie. Jest estetyczna, a jej smak powala na kolana. Przynosi upragnione orzeźwienie w upalne dni. Połączenie gorzkiego i wyrazistego toniku z kawą to ciekawe urozmaicenie dla wielbicielek kofeiny, jak również osób poszukujących nowych i zaskakujących smaków.
Kawiarnie coraz częściej oferują nam kawę z tonikiem, jednak największe zadowolenie osiągniemy, wtedy gdy przygotujemy ją samodzielnie w domu. Jak ją przyrządzić? Zdradzamy wam przepis.
Potrzebne produkty to: tonik (ok. 150 ml), espresso (40 g), lód oraz cytryna.
Tonik warto schłodzić – chcemy, by był mocno orzeźwiający. Co więcej, dla wzbogacenia naszego bezalkoholowego drinka możemy wykorzystać różne dodatki: listki mięty, mrożone owoce, grejpfrut czy pomarańczę. Wykorzystaj swoją wyobraźnię.
Przygotowanie: Do wybranej szklanki wrzucamy 3 lub 4 kostki lodu i jeden plasterek cytryny. Naczynie w 2/3 wypełniamy tonikiem i zaraz potem dolewamy do niego świeżo zaparzoną kawę. Gotowe, bon appetit!
Espresso tonik to doskonała alternatywa dla klasycznej mrożonej kawy frappe. Dla wielu z was to ona w porze letniej jest numerem jeden, ale może czas na zmiany?
Komentarze