W świecie deserów istnieją takie, które dosłownie rozpływają się w ustach, a bananowa krówka bez pieczenia z pewnością jest jednym z nich. Kombinacja kajmaku, kremu budyniowego i świeżych bananów sprawia, że to ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj tajniki tego przepisu i przygotuj się na niebiański smak!
To ciasto to nie tylko połączenie smaków, ale również harmonia konsystencji. Warstwy herbatników, kremu budyniowego i kajmaku tworzą prawdziwy rarytas dla łasuchów. Dlaczego warto się z nim zapoznać? Odkryj, dlaczego bananowa krówka bez pieczenia zaskoczy Cię swoją prostotą i smakiem.
Składniki:
Wykonanie:
Najwięcej czasu schodzi na masę budyniową więc od niej zaczynamy. W rondelku gotujemy na małym ogniu 800 ml mleka. W drugim naczyniu miksujemy 200 ml mleka z cukrem i z cukrem waniliowym, mąką, 1 jajkiem i 3 żółtkami. Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, po około 4 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty budyń. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Banany kroimy w grubsze plasterki. Kropimy je odrobiną soku z cytryny. Masło ucieramy mikserem, aż powstanie jasny puch. Dodajemy po łyżce przygotowanej wcześniej masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Robimy to partiami – dodajemy łyżkę i miksujemy. Powtarzamy aż masa budyniowa się skończy.
W prostokątnej foremce wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Na nią nakładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy i układamy na niej banany, lekko dociskamy palcem, aby je zanurzyć w krem. Nakładamy kolejną warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy ok. 3/4 puszki masy kajmakowej.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach wraz z 1 śmietan-fixem (lub bitą śmietaną w proszku) oraz cukrem pudrem. Masa ma być gęsta. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor.
Na masę kajmakową nakładamy kolejną warstwę herbatników. Nakładamy pozostałą część kremu budyniowego. Znowu nakładamy warstwę herbatników, a na nią przygotowaną bitą śmietanę i posypujemy płatkami migdałowymi na wierzch. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!
Komentarze