Smakowita tradycja. Keks z bakaliami, Który rozpieszcza podniebienie.

  • 17.12.2023
Keks z Mnóstwem Bakalii: Tradycyjna Przysmak na Święta i Każdą Okazję
Źródło: freepik.com

Keks z mnóstwem bakalii to nie tylko świąteczna tradycja, ale również pyszna przyjemność na każdą okazję. Jego szybkość przygotowania i niezwykły aromat sprawiają, że może być pieczony wtedy, kiedy tylko ochota na coś wyjątkowego nas najdzie. Przekonajmy się, dlaczego ten miękki, aromatyczny keks stał się ulubionym przysmakiem wielu, utrzymując świeżość na długo.

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka, temperatura pokojowa
  • ok. 300 g bakalii + trochę do dekoracji

Lukier:

  • 130 g cukru pudru
  • 2 ½ - 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • masło (lub margaryna) do wysmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Wykonanie:

Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.

Mąkę przesiać. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki. Bakalie przełożyć do miski i wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki (użyć mąki tej przesianej) i odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7- 10 minut. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować ok. 1 minuty). Sodę wymieszać z mlekiem np. w szklance. Mąkę dodawać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować robotem kuchennym na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników). Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.Ciasto wyłożyć do przygotować formy.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. (Po ok. 20 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.