Słodkie Maluchy. Pączki na jogurcie greckim w ekspresowym tempie.

  • 08.01.2024
Pączki na Jogurcie Greckim: Szybki i Pyszny Przepis na Małe Cuda
Źródło: freepik.com

W świecie słodkości istnieje magiczny przepis na pączki, które nie tylko rozpływają się w ustach, ale także zachwycają swoją malutką i pulchną formą. Przygotowane na bazie jogurtu greckiego, te małe cuda cieszą nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także szybkością w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję, pączki na jogurcie greckim stanowią wyjątkową alternatywę dla tradycyjnych słodkości. Przekonajmy się, jak w prosty sposób stworzyć te pyszne maluchy i delektujmy się tą słodką rozkoszą.

Pączki z jogurtu greckiego - przepis

Liczba porcji: 30 sztuk
Czas przygotowania: ok.30 minut

Składniki:

  • 260 gramów mąki pszennej,
  • 1,5 grama (1 łyżeczka) proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 15 gramów cukru waniliowego,
  • 30 gramów cukru pudru + 20 gramów do oprószenia,
  • 250 gramów jogurtu greckiego,
  • szczypta soli,
  • 500 ml oleju do smażenia. 
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, sól, cukier puder, wbić całe jajka i wlać jogurt.
  2. Składniki wymieszać łyżką lub rękami.
  3. Ciasto można odstawić na około godzinę, lecz nie jest to konieczne.
  4. W wysokim garnku rozgrzać olej.
  5. Łyżeczką nabierać ciasto, a drugą łyżeczką wrzucać je do garnka. Pączki powinny się smażyć po około 4 minuty. Ogień nie może być zbyt duży, ale olej powinien być jednocześnie dobrze rozgrzany, tak, by ciasto w środku nie było surowe, ale też podczas smażenia nie chłonęło tłuszczu.
  6. Smażyć po kilka pączków w partii. Wyławiać i odkładać na ręcznik papierowy.
  7. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.