Źródło: freepik.com
W świecie słodkości istnieje magiczny przepis na pączki, które nie tylko rozpływają się w ustach, ale także zachwycają swoją malutką i pulchną formą. Przygotowane na bazie jogurtu greckiego, te małe cuda cieszą nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także szybkością w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję, pączki na jogurcie greckim stanowią wyjątkową alternatywę dla tradycyjnych słodkości. Przekonajmy się, jak w prosty sposób stworzyć te pyszne maluchy i delektujmy się tą słodką rozkoszą.
Liczba porcji: 30 sztuk
Czas przygotowania: ok.30 minut
Składniki:
- 260 gramów mąki pszennej,
- 1,5 grama (1 łyżeczka) proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 15 gramów cukru waniliowego,
- 30 gramów cukru pudru + 20 gramów do oprószenia,
- 250 gramów jogurtu greckiego,
- szczypta soli,
- 500 ml oleju do smażenia.
- Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, sól, cukier puder, wbić całe jajka i wlać jogurt.
- Składniki wymieszać łyżką lub rękami.
- Ciasto można odstawić na około godzinę, lecz nie jest to konieczne.
- W wysokim garnku rozgrzać olej.
- Łyżeczką nabierać ciasto, a drugą łyżeczką wrzucać je do garnka. Pączki powinny się smażyć po około 4 minuty. Ogień nie może być zbyt duży, ale olej powinien być jednocześnie dobrze rozgrzany, tak, by ciasto w środku nie było surowe, ale też podczas smażenia nie chłonęło tłuszczu.
- Smażyć po kilka pączków w partii. Wyławiać i odkładać na ręcznik papierowy.
- Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze