Smażony karp wigilijny stanowi jedno z podstawowych 12 potraw wigilijnych, jest wręcz częścią tradycji jak i wkładanie łusek karpia do portfeli w wigilijną noc ale czy wiesz jak usmażyć karpia? Przychodzimy z pomocą!
Na początku pokrój rybę na dość spore kawałki i zamarynuj w cebuli i soli. Następnie odstaw karpia do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia dokładnie opłucz i osusz rybę.
Tuż przed smażeniem karpia przypraw i obtocz go w mące.
Nim rozpoczniesz smażenie, zaopatrz się w dobrą patelnię z powłoką nieprzywierającą.
Kolejno rozgrzej olej i ułóż kawałki karpia – musi skwierczeć!
Jak długo smażyć karpia, aby był dobrze usmażony, ale nie suchy? Optymalny czas to 6-7 minut z każdej strony.
Po ściągnięciu z patelni odsącz nadmiar tłuszczu z usmażonego karpia przy pomocy papierowych ręczników.
Komentarze