Karp wigilijny idealnie usmażony

  • 18.12.2022
Przepis na smażonego karpia
Źródło: pixabay.com

Smażony karp wigilijny stanowi jedno z podstawowych 12 potraw wigilijnych, jest wręcz częścią tradycji jak i wkładanie łusek karpia do portfeli w wigilijną noc ale czy wiesz jak usmażyć karpia? Przychodzimy z pomocą!

  1. Na początku pokrój rybę na dość spore kawałki i zamarynuj w cebuli i soli. Następnie odstaw karpia do lodówki, najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia dokładnie opłucz i osusz rybę.
  3. Tuż przed smażeniem karpia przypraw i obtocz go w mące.
  4. Nim rozpoczniesz smażenie, zaopatrz się w dobrą patelnię z powłoką nieprzywierającą.
  5. Kolejno rozgrzej olej i ułóż kawałki karpia – musi skwierczeć!
  6. Jak długo smażyć karpia, aby był dobrze usmażony, ale nie suchy? Optymalny czas to 6-7 minut z każdej strony.
  7. Po ściągnięciu z patelni odsącz nadmiar tłuszczu z usmażonego karpia przy pomocy papierowych ręczników.

Gotowe. Smacznego!

 

A.J.

 
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.