Jesień to czas nie tylko kolorowych liści i chłodniejszych dni, ale także aromatycznych napojów, które doskonale współgrają z urokiem tego sezonu. Jednym z ulubionych napojów wielu osób jest Pumpkin Spice Latte, czyli kawa dyniowa, która rozgrzewa i kusi wyjątkowym smakiem. Oto prosty przepis, dzięki któremu możesz stworzyć tę magiczną miksturę w zaciszu własnej kuchni.
Składniki (1 porcja kawy dyniowej):
2 łyżki purée/musu z dyni (upieczona do miękkości dynia, obrana ze skóry i zmiksowana za pomocą blendera na gładkie purée)
½ szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%1-2 łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
⅓ łyżeczki cynamonu
mała szczypta gałki muszkatołowej
mała szczypta imbiru
mała szczypta mielonych goździków
1-2 espresso
Dodatkowo:
bita śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie:
W niedużym rondelku podgrzać mleko z purée z dyni, syropem klonowym oraz przyprawami.
Następnie całość zmiksować za pomocą blendera kielichowego, tak aby mleko dyniowe delikatnie się spieniło.
Przecedzić przez sitko, ponownie chwilkę zblendować i przelać do kubka.
Dodać pojedyncze lub podwójne, gorące espresso.
Na koniec dyniowe latte można udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.
Jesień to najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. A przygotowanie domowej Pumpkin Spice Latte zajmuje mniej czasu, niż stanie po nią w kolejce. Koniecznie wypróbujcie!
Komentarze