Pumpkin Spice Latte. Rozgrzewająca magia dyniowej kawy.

  • 09.11.2023
Pumpkin Spice Latte – przepis na dyniową kawę!
Źródło: freepik.com

Jesień to czas nie tylko kolorowych liści i chłodniejszych dni, ale także aromatycznych napojów, które doskonale współgrają z urokiem tego sezonu. Jednym z ulubionych napojów wielu osób jest Pumpkin Spice Latte, czyli kawa dyniowa, która rozgrzewa i kusi wyjątkowym smakiem. Oto prosty przepis, dzięki któremu możesz stworzyć tę magiczną miksturę w zaciszu własnej kuchni.

Składniki (1 porcja kawy dyniowej):

  • 2 łyżki purée/musu z dyni (upieczona do miękkości dynia, obrana ze skóry i zmiksowana za pomocą blendera na gładkie purée)
  • ½ szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%1-2 łyżki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypta imbiru
  • mała szczypta mielonych goździków
  • 1-2 espresso

Dodatkowo:

  • bita śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. W niedużym rondelku podgrzać mleko z purée z dyni, syropem klonowym oraz przyprawami.
  2. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera kielichowego, tak aby mleko dyniowe delikatnie się spieniło.
  3. Przecedzić przez sitko, ponownie chwilkę zblendować i przelać do kubka.
  4. Dodać pojedyncze lub podwójne, gorące espresso.
  5. Na koniec dyniowe latte można udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.

Jesień to najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. A przygotowanie domowej Pumpkin Spice Latte zajmuje mniej czasu, niż stanie po nią w kolejce. Koniecznie wypróbujcie!

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.