Źródło: freepik.com
Jesień to czas nie tylko kolorowych liści i chłodniejszych dni, ale także aromatycznych napojów, które doskonale współgrają z urokiem tego sezonu. Jednym z ulubionych napojów wielu osób jest Pumpkin Spice Latte, czyli kawa dyniowa, która rozgrzewa i kusi wyjątkowym smakiem. Oto prosty przepis, dzięki któremu możesz stworzyć tę magiczną miksturę w zaciszu własnej kuchni.
Składniki (1 porcja kawy dyniowej):
- 2 łyżki purée/musu z dyni (upieczona do miękkości dynia, obrana ze skóry i zmiksowana za pomocą blendera na gładkie purée)
- ½ szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%1-2 łyżki syropu klonowego
- ¼ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- mała szczypta imbiru
- mała szczypta mielonych goździków
- 1-2 espresso
Dodatkowo:
- bita śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie:
- W niedużym rondelku podgrzać mleko z purée z dyni, syropem klonowym oraz przyprawami.
- Następnie całość zmiksować za pomocą blendera kielichowego, tak aby mleko dyniowe delikatnie się spieniło.
- Przecedzić przez sitko, ponownie chwilkę zblendować i przelać do kubka.
- Dodać pojedyncze lub podwójne, gorące espresso.
- Na koniec dyniowe latte można udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.
Jesień to najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. A przygotowanie domowej Pumpkin Spice Latte zajmuje mniej czasu, niż stanie po nią w kolejce. Koniecznie wypróbujcie!
Komentarze