Botwina - jest bardzo niskokaloryczna, bogata w błonnik, który daje uczucie sytości, witaminy A, witaminy D, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C i witaminy K. Jest źródłem magnezu, wapnia, żelaza i miedzi, a przy regularnym spożywaniu botwinki, zauważymy zmiany w naszym ciele, skóra stanie się bardziej nawilżona, paznokcie staną się mocne, a włosy - piękne i lśniące!
Placuszki:
Sos chrzanowy:
Wykonanie:
Natkę botwiny i koperek bardzo drobno siekamy. Buraczki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek drobno siekamy. Składniki umieszczamy w misce, dodajemy do nich jajka i doprawiamy solą. Do osobnej miski ścieramy na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Następnie mocno odciskamy je w dłoniach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy, stopniowo dodając mąkę, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Na patelni rozgrzewamy olej. Placki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Sos: Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
A.J.
Komentarze