Przepis na placuszki z botwiny z sosem chrzanowym

  • 05.07.2023
Domowe placuszki z botwiny
Źródło: pixabay.com

Botwina - jest bardzo niskokaloryczna, bogata w błonnik, który daje uczucie sytości, witaminy A, witaminy D, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C i witaminy K. Jest źródłem magnezu, wapnia, żelaza i miedzi, a przy regularnym spożywaniu botwinki, zauważymy zmiany w naszym ciele, skóra stanie się bardziej nawilżona, paznokcie staną się mocne, a włosy - piękne i lśniące!

Składniki:

Placuszki:

  • botwina - 150 g
  • ziemniak - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek główka - 2 szt.
  • jajko - 2 szt.
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • świeży koperek - 3 łyżki
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • olej rzepakowy - 4 łyżki

Sos chrzanowy:

  • jogurt naturalny - 150 ml
  • śmietana kwaśna - 100 ml
  • chrzan tarty - 2 łyżki
  • musztarda dijon - 1 łyżeczka
  • świeży koperek - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz czarny - 1 szczypta

Wykonanie:

Natkę botwiny i koperek bardzo drobno siekamy. Buraczki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek drobno siekamy. Składniki umieszczamy w misce, dodajemy do nich jajka i doprawiamy solą. Do osobnej miski ścieramy na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Następnie mocno odciskamy je w dłoniach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy, stopniowo dodając mąkę, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Na patelni rozgrzewamy olej. Placki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

Sos: Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

A.J.

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.