Kaszotto pomidorowe z kaszy jaglanej z czerwoną fasolą

  • 05.02.2023
Przepis na jednogarnkowy obiad
Źródło: pixabay.com

Szybki, jednogarnkowy i 20-minutowy obiad? Oczywiście, że tak! Do tego bardzo zdrowy i pożywny! Wypróbuj naszego przepisu a nie pożałujesz!

Składniki:

  • 1 – 1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 0,75 – 1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej
  • 3 niewielkie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 100 g przecieru pomidorowego lub odpowiednio więcej krojonych pomidorów
  • zioła i przyprawy: cząber, bazylia, pęczek natki pietruszki, sól lub sos sojowy 
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy drobno i dusimy w wodzie wymieszanej z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy cebula się udusi, dodajemy uprzednio obraną i startą marchew, a także dosypujemy bardzo dokładnie przepłukaną kaszę jaglaną i zalewamy wszystko wrzątkiem. Ilość wody powinna sięgać ponad poziom kaszy jaglanej ok 3-4 cm. Dobrze mieć jednak gorącą wodę w pogotowiu i dolewać, aby kaszotto nie wyszło za suche.

Gotujemy wszystko ok. 15-20 minut (ew. dolewając wody i mieszając wszystko co jakiś czas). W trakcie dorzucamy obrany i posiekany czosnek, ugotowaną fasolę, przecier, cząber i bazylię. Sól oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy na końcu. Dodajemy sos sojowy w razie jeśli chcemy zintensyfikować smak. Wtedy nie dodajemy soli.

A.J.

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.