Źródło: pixabay.com
Ryba po grecku a czemu nie kalafior? Może to być lekki, warzywny i zdrowy obiad lub ciepła kolacja! Kalafior to skarbnica witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim także białko i węglowodany, a wszystko to w nisko kalorycznej formie.
Składniki:
- 1 kalafior
- 6 marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 dużego selera
- 4-5 ziemniaków
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- zioła i przyprawy: szczypiorek, sól, papryka ostra lub słodka, kurkuma, majeranek, bazylia, oregano, ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki), przecier pomidorowy (2-3 duże łyżeczki).
Wykonanie:
Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie brytfanki. Marchew, seler i korzeń pietruszki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach i starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli. Polewamy emusją wody i oliwy z oliwek. Dusimy przez ok. 10 minut.
Po 10 minutach na warstwie duszących się warzyw kładziemy ziemniaki pokrojone w cienkie „talarki”. Posypujemy papryką, solą i kurkumą.
Po ok. 10 minutach na warzywach układamy różyczki kalafiora. Dusimy przez kolejne 10 minut.
Następnie posypujemy ziołami a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przecierem pomidorowym i octem balsamicznym. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy aż do osiągnięcia oczekiwanej miękkości kafiora. Na koniec dodajemy szczypiorek.
A.J.
Komentarze