Kalafior po grecku

  • 05.02.2023
Przepis na szybki i zdrowy obiad
Źródło: pixabay.com

Ryba po grecku a czemu nie kalafior? Może to być lekki, warzywny i zdrowy obiad lub ciepła kolacja! Kalafior to skarbnica witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim także białko i węglowodany, a wszystko to w nisko kalorycznej formie.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 dużego selera
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • zioła i przyprawy: szczypiorek, sól, papryka ostra lub słodka, kurkuma, majeranek, bazylia, oregano, ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki), przecier pomidorowy (2-3 duże łyżeczki).

Wykonanie:

Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie brytfanki. Marchew, seler i korzeń pietruszki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach i starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli. Polewamy emusją wody i oliwy z oliwek. Dusimy przez ok. 10 minut.
Po 10 minutach na warstwie duszących się warzyw kładziemy ziemniaki pokrojone w cienkie „talarki”. Posypujemy papryką, solą i kurkumą.
Po ok. 10 minutach na warzywach układamy różyczki kalafiora. Dusimy przez kolejne 10 minut.
Następnie posypujemy ziołami a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przecierem pomidorowym i octem balsamicznym. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy aż do osiągnięcia oczekiwanej miękkości kafiora. Na koniec dodajemy szczypiorek.
 
 
A.J.

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.