Ryba po grecku a czemu nie kalafior? Może to być lekki, warzywny i zdrowy obiad lub ciepła kolacja! Kalafior to skarbnica witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim także białko i węglowodany, a wszystko to w nisko kalorycznej formie.
Składniki:
1 kalafior
6 marchewek
2 korzenie pietruszki
1/4 dużego selera
4-5 ziemniaków
3 cebule
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
zioła i przyprawy: szczypiorek, sól, papryka ostra lub słodka, kurkuma, majeranek, bazylia, oregano, ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki), przecier pomidorowy (2-3 duże łyżeczki).
Wykonanie:
Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie brytfanki. Marchew, seler i korzeń pietruszki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach i starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli. Polewamy emusją wody i oliwy z oliwek. Dusimy przez ok. 10 minut.
Po 10 minutach na warstwie duszących się warzyw kładziemy ziemniaki pokrojone w cienkie „talarki”. Posypujemy papryką, solą i kurkumą. Po ok. 10 minutach na warzywach układamy różyczki kalafiora. Dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie posypujemy ziołami a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przecierem pomidorowym i octem balsamicznym. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy aż do osiągnięcia oczekiwanej miękkości kafiora. Na koniec dodajemy szczypiorek.
Komentarze