Ryba po japońsku to doskonały pomysł na obiad. Zrobienie ryby po japońsku nie zajmuje wiele czasu. Nie ulega wątpliwości, że ryby od lat stanowią ważny element codziennego menu. Posiadają liczne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Ryby są źródłem kwasów omega 3, witamin A, D, E i z grupy B oraz składników mineralnych. Zależy ci na smacznym, szybkim, a jednocześnie zdrowym posiłku? Oto, jak przygotować ryby po japońsku!
Składniki:
- filety rybne pół kg (np. miruna lub mintaj)
- papryka konserwowa – 1 średniej wielkości słoik
- 4 ogórki konserwowe
- cebula – 1 sztuka
- przyprawa do ryb
- olej
- jajko
- szklanka mąki
- bułka tarta
Zalewa:
- woda – 2 szklanki
- pół szklanki oleju
- ocet - 3 łyżki
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- 3 czubate łyżki cukru
- ketchup – 3 łyżki
- sól
Wykonanie:
Filety oprószyć solą i pieprzem. Następnie opanierować w roztrzepanym jajku i mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety na złoty kolor. Paprykę i ogórki pokroić w paseczki, a cebulę w półtalarki. Składniki na zalewę włożyć do garnka, pomieszać i zagotować. Dodać pokrojone warzywa i gotować jeszcze przez około 5-10 minut. W szklanym naczyniu ułożyć na przemian: zalewę, usmażoną rybę, zalewę, rybę do skończenia składników. Odstawić przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce.
Ryba po japońsku to bardzo dobre danie, bo łączy w sobie smaki umami, słodki, kwaśny i pikantny.
A.J.
Komentarze