Przepis na rybę po japońsku

  • 22.02.2023
Przepis na rybę po japońsku
Źródło: pixabay.com

Ryba po japońsku to doskonały pomysł na obiad. Zrobienie ryby po japońsku nie zajmuje wiele czasu. Nie ulega wątpliwości, że ryby od lat stanowią ważny element codziennego menu. Posiadają liczne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Ryby są źródłem kwasów omega 3, witamin A, D, E i z grupy B oraz składników mineralnych. Zależy ci na smacznym, szybkim, a jednocześnie zdrowym posiłku? Oto, jak przygotować ryby po japońsku!

Składniki:
- filety rybne pół kg (np. miruna lub mintaj)
- papryka konserwowa – 1 średniej wielkości słoik
- 4 ogórki konserwowe
- cebula – 1 sztuka
- przyprawa do ryb
- olej
- jajko
- szklanka mąki
- bułka tarta

Zalewa:
- woda – 2 szklanki
- pół szklanki oleju
- ocet - 3 łyżki
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- 3 czubate łyżki cukru
- ketchup – 3 łyżki
- sól 

Wykonanie:

Filety oprószyć solą i pieprzem. Następnie opanierować w roztrzepanym jajku i  mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety na złoty kolor. Paprykę i ogórki pokroić w paseczki, a cebulę w półtalarki. Składniki na zalewę włożyć do garnka, pomieszać i zagotować. Dodać pokrojone warzywa i gotować jeszcze przez około 5-10 minut. W szklanym naczyniu ułożyć na przemian: zalewę, usmażoną rybę, zalewę, rybę do skończenia składników. Odstawić przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce.

Ryba po japońsku to bardzo dobre danie, bo łączy w sobie smaki umami, słodki, kwaśny i pikantny.

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.