Świąteczna sałatka z rukolą, mandarynkami i granatem

  • 22.12.2025
Świąteczna sałatka z rukolą, mandarynkami i granatem
Źródło: AI

Ta sałatka z rukolą, mandarynkami i granatem znika ze stołu szybciej niż pierogi. Idealna na Wigilię i świąteczne spotkania — dla tych, którzy chcą czegoś lżejszego, ale efektownego

Świąteczna sałatka z rukolą, mandarynkami i granatem

Składniki (2–4 porcje)

  • 2 garście rukoli

  • 2 mandarynki

  • ½ granatu

  • 80–100 g sera feta lub sera typu koziego

  • garść orzechów włoskich lub pistacji

  • opcjonalnie: kilka plasterków awokado lub gruszki

 

Dressing miodowo-cytrusowy

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka soku z mandarynki lub cytryny

  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie

  1. Rukolę umyj i osusz, przełóż do dużej miski.

  2. Mandarynki obierz i podziel na cząstki (możesz usunąć białe błonki).

  3. Granat rozkrój i wyjmij pestki.

  4. Ser pokrusz lub pokrój w kostkę.

  5. Orzechy lekko podpraż na suchej patelni.

  6. Składniki delikatnie połącz w misce.

  7. W osobnej miseczce wymieszaj składniki dressingu i polej sałatkę tuż przed podaniem.

 Wersje świąteczne – szybkie modyfikacje

bardziej elegancka: dodaj szynkę parmeńską lub prosciutto
bardziej sycąca: dorzuć grillowanego kurczaka lub pieczone buraki
wegańska: zamień ser na tofu marynowane lub pomiń go całkowicie
bardziej „wigilijna”: użyj sera pleśniowego typu blue

 

Dlaczego idealna na święta?

✔ kolorowa i lekka
✔ przełamuje ciężkie dania
✔ wygląda jak z magazynu
✔ gotowa w 15 minut

Polecane video

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.