Zupa chrzanowa

  • 13.01.2023
przepis na zupę chrzanową
Źródło: pexels

Zupa z chrzanem cieszy się wielkim powodzeniem, nawet dzieci chętnie ją jedzą, jeśli dodacie łagodnego chrzanu. Można użyć świeżego chrzanu tartego, taki jest najlepszy, jednak przed dodaniem, trzeba przelać go wrzątkiem. Zupę można podąć z tłuczonymi ziemniakami, z jajkiem, z kiełbasą białą lub wędzoną, ze skwarkami, podsmażoną wędliną, z wegetariańskimi kiełbaskami według uznania.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 1,25 litra bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 3 surowe białe kiełbaski
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku)
  • 100 ml kwaśnej śmietany

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Wlać gorący bulion, dodać wędzone żeberka lub wędzone kości wieprzowe i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, opłukaną surową kiełbasę (w całości) oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać chrzan i po zagotowaniu odstawić z ognia. Zupę zaprawić śmietaną (stopniowo, uprzednio rozcieńczając śmietanę kilkoma łyżkami zupy). Podawać z jajkami.

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.