Karp wigilijny. Tradycyjny przepis na wyjątkowe świąteczne danie.

  • 17.12.2023
Smak Bożonarodzeniowej Tradycji: Przepis na Wyśmienity Karp Wigilijny
Źródło: freepik.com

Karp wigilijny to nieodłączny element polskiej tradycji świątecznej, wypełniający domy aromatem i smakiem Bożego Narodzenia. Odkryjmy razem klasyczny przepis na ten wyjątkowy karp, który podbije podniebienia podczas świątecznego wieczerzy.

Składniki:

  • 1 karp wypatroszony lub 2 gotowe płaty karpia
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy do karpia lub ryb
  • mąka pszenna
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

  • Jeśli mamy całego karpia musimy go sami oprawić: dokładnie oskrobać z łusek, odciąć głowę i płetwy, naciąć brzuch i wyjąć wnętrzności. Dokładnie opłukać (w środku i na zewnątrz), osuszyć.
  • Jeśli mamy płaty karpia należy je umyć, wyciąć płetwy i dokładnie usunąć łuski.
  • Karpia pokroić na porcje - dzwonka w poprzek tułowia, doprawić solą oraz przyprawą do karpia. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 - 2 godziny.
  • Dobrze rozgrzać patelnię z olejem (minimum ok. 1 cm), rybę obtoczyć w mące i kłaść na patelnię. Smażyć partiami przez ok. 5 - 7 minut na średnim ogniu aż karp będzie zrumieniony od spodu. Przewrócić na drugą stronę i znów smażyć ok. 5 minut. Obsmażyć boki po 2 - 3 minuty i zdjąć z patelni.
  • Przed kolejną partią ryby wymyć patelnię lub dokładnie wytrzeć papierowymi ręcznikami i wlać nowy tłuszcz.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.