Chcesz zrobić pyszne, domowe Snickersy, ale nie masz ochoty na włączanie piekarnika? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotujesz go szybko i łatwo, a efekt zachwyci każdego łasucha.
Co potrzebujesz?
Spód:
200 g ciastek kakaowych (np. Oreo bez środka)
80 g masła
Masa karmelowa:
1 puszka (400 g) mleka skondensowanego słodzonego
100 g masła
100 g orzeszków ziemnych (solonych lub prażonych)
Masa serowa:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki oleju kokosowego
Jak zrobić?
1 Przygotowanie spodu:
Ciasteczka zmielić na drobny proszek.
Roztopić masło i połączyć z ciasteczkami.
Przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie ugnieść.
Wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.
2 Przygotowanie masy karmelowej:
W rondelku umieścić mleko skondensowane i masło.
Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru.
Zdjąć z ognia i dodać posiekane orzeszki.
Gorącą masę wylać na przygotowany spód i rozsmarować.
3 Przygotowanie masy serowej:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Delikatnie połączyć ubitą śmietankę z mascarpone.
Gotową masę wyłożyć na karmel i delikatnie rozsmarować.
4 Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej.
Gorącą polewą polać wierzch ciasta.
5 Schłodzenie:
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziła.
Wskazówki:
Orzechy: Możesz użyć innych orzechów, np. nerkowców lub migdałów.
Słodkość: Jeśli lubisz słodsze desery, możesz dodać więcej cukru pudru do masy serowej.
Dekoracja: Gotowe Snickersy możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Komentarze