Źródło: freepik.com
Czy wiesz, dlaczego leniwiec bywa nazywany Salcesonem? Zanurz się w historię i kulinarne tajniki tego ciasta, a jednocześnie odkryj, jakie smakowe doznania skrywa w sobie to proste, a zarazem wyjątkowe, połączenie kakao i jabłek.
Składniki:
- 7 jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżki kakao
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
W dużej misce warstwami umieścić: pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka oraz na końcu wlać olej. Całość odstawić na 30 minut i następnie dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok.50 minut (to tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Aby uzyskać jeszcze intensywniejszy smak leniwca, spróbuj dodać do ciasta cynamon, ulubione bakalie, takie jak rodzynki, orzechy włoskie czy płatki migdałów. Ta prosta wersja ciasta jest jak otwarta karta kulinarnych możliwości – baw się składnikami i odkrywaj nowe, smaczne kombinacje!
Komentarze