Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Wypróbuj przepisu na szybką bez gotowania zupę - chłodnik. Do smaku możesz również dodać ugotowane na miękko, bądź twardo jajka.
Składniki
1 duże opakowanie kefiru
0.25 szklanki śmietany 12%
4 ogórki
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 szczypta soli do smaku
1 szczypta pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Kefir łączymy ze śmietaną. Ogórki myjemy. Kawałek jednego pozostawiamy do dekoracji, resztę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki myjemy, dwie-trzy pozostawiamy do dekoracji, resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte na tarce ogórki i rzodkiewki dodajemy do kefiru, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane koperek i szczypiorek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny dla połączenia smaków.
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką przygotowywany jest z surowych warzyw, dzięki czemu jego wykonanie zajmuje tylko chwilę. Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, bo chłodnik smakuje najlepiej po kilkugodzinnym chłodzeniu, podczas którego wszystkie smaki i aromaty idealnie się łączą i uzupełniają. Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje chłodnika
Komentarze