To święto wyczekiwane przez tych co lubią zjeść coś na ostro. W tym dniu z pewnością nie powinni oni żałować w kuchni czosnku, papryczek chilli, tabasko, czy pieprzu. A jeśli fast food na mieście, to tylko z ostrym sosem. W artykule znajdziesz kilka przepisów dań pikantnych.
Zupa dahl
Składniki:
Wykonanie:
Nasiona soczewicy wypłucz w zimnej wodzie. Pomidory sparz wrzątkiem i zalej lodowatą wodą, zdejmij skórkę. Z papryki usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory, cebulę i paprykę w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż chwilę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj 1 l zimnej wody oraz soczewicę. Gotuj 15 minut.
Dodaj pokrojone pomidory oraz paprykę.Wsyp łyżkę kuminu, łyżeczkę kurkumy, po łyżeczce papryki słodkiej i chilli, a także około 3 cm kawałek imbiru startego na małych oczkach tarki. Sól i pieprz wg uznania. Wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 10 minut - do miękkości warzyw. Gdy już warzywa zmiękną, dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj i dopraw do smaku. Zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Chilli con carne
Składniki:
Wykonanie:
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i papryczki chili. Do garnka wrzuć mięso mielone i podsmaż je. Dopraw je odrobiną soli i pieprzu. Paprykę pokój w drobną kostkę i wrzuć do garnka, całość podsmaż przez 10 minut. Całość zalej pomidorami z puszki. Dodaj kukurydzę i fasolkę. Danie gotuj przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe danie przypraw kminem i pieprzem. Udekoruj je świeżą kolendrą.
Podawaj z ryżem lub ulubionymi dodatkami.
Sos jalapeno
Składniki:
Wykonanie: Wszystkie składniki przełóż do miski lub rozdrabniacza i zblęduj na gładką masę.
A.J.
Komentarze