16.01.2023 Dzień pikantnych potraw - przepisy

  • 15.01.2023
Pikantne jedzenie
Źródło: pixabay.com

To święto wyczekiwane przez tych co lubią zjeść coś na ostro. W tym dniu z pewnością nie powinni oni żałować w kuchni czosnku, papryczek chilli, tabasko, czy pieprzu. A jeśli fast food na mieście, to tylko z ostrym sosem. W artykule znajdziesz kilka przepisów dań pikantnych.

Zupa dahl

Składniki:

  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Cebula 1 szt
  • Soczewica czerwona 300 g surowa
  • Papryka czerwona 3 szt
  • Pomidor 7 szt
  • Mleczko kokosowe 400 ml
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, chilli, kumin,  1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Nasiona soczewicy wypłucz w zimnej wodzie. Pomidory sparz wrzątkiem i zalej lodowatą wodą, zdejmij skórkę. Z papryki usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory, cebulę i paprykę w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż chwilę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj 1 l zimnej wody oraz soczewicę. Gotuj 15 minut.

Dodaj pokrojone pomidory oraz paprykę.Wsyp łyżkę kuminu, łyżeczkę kurkumy, po łyżeczce papryki słodkiej i chilli, a także około 3 cm kawałek imbiru startego na małych oczkach tarki. Sól i pieprz wg uznania. Wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 10 minut - do miękkości warzyw. Gdy już warzywa zmiękną, dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj i dopraw do smaku. Zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki.


Chilli con carne

Składniki:

  • Mięso mielone wołowe 200 g
  • Papryka czerwona 240 g
  • Papryczka chili zielona z puszki 8 g
  • Papryczka chili czerwona świeża 8 g
  • Oliwa z oliwek 23 ml
  • Fasola konserwowa 40 g
  • Kukurydza konserwowa 25 g
  • Pomidory w puszce 250 g
  • Cebula 50 g
  • Przyprawy: sól, pieprz, kolendra świeża, kmin rzymski

Wykonanie:

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i papryczki chili. Do garnka wrzuć mięso mielone i podsmaż je. Dopraw je odrobiną soli i pieprzu. Paprykę pokój w drobną kostkę i wrzuć do garnka, całość podsmaż przez 10 minut. Całość zalej pomidorami z puszki. Dodaj kukurydzę i fasolkę. Danie gotuj przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe danie przypraw kminem i pieprzem. Udekoruj je świeżą kolendrą.
Podawaj z ryżem lub ulubionymi dodatkami.

Sos jalapeno

Składniki:

  • Papryczka Jalapeno 5 sztuk
  • Kolendra świeża 3 gałązki
  • Natka pietruszki 1 garść
  • Cebula dymka 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Ocet winny 1 łyżka
  • Sok z limonki 5 łyżek
  • Syrop klonowy 1 łyżeczka

Wykonanie: Wszystkie składniki przełóż do miski lub rozdrabniacza i zblęduj na gładką masę.

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.