Makówki na wigilijnym stole. Słodki rytuał tradycji

  • 19.12.2023
Deserowe Czarowanie: Przepis na Makówki, Które Podbiją Serca Wszystkich
Źródło: pixabay.pl

Makówki to słodki hołd dla tradycji, który wzbogaca wigilijny stół o wyjątkowy smak. Wprowadźmy magię słodyczy na nasze świąteczne przyjęcie, odkrywając razem przepis na makówki, który rozweseli i zadowoli podniebienia każdego smakosza.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 250 g suchego, zmielonego maku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 120 g rodzynek
  • ok. 80 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego lub likieru amaretto (opcjonalnie)
  • chałka, bułki pszenne, sucharki 

Do dekoracji:

  • bakalie

Wykonanie:

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Pieczywo pokroić na cienkie kromki. Odstawić na bok.
  3. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i dodać masło. Zagotować. Dalej gotować ok. 15 minut na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając. Następnie dodać miód, cukier do smaku, kilka kropli olejku migdałowego, orzechy i rodzynki. (Gotowa masa nie powinna być za gęsta. Ewentualnie dolać jeszcze trochę mleka).
  4. W misce ułożyć pierwszą warstwę bułki. Na bułkę wyłożyć chochlą gorącą masą makową. Ułożyć kolejną warstwę bułki i na nią wyłożyć masę makową. Na przemian układać kromki i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa maku. Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Następnie przykryć miskę np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc, aby bułka zmiękła od masy makowej.
  6. Z góry udekorować posiekanymi bakaliami. Gotowe makówki powinny mieć gęstą i zwartą konsystencję.
  7. Można je przechowywać w lodówce do ok. 4 dni

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.