Rozgrzewające goździki - sprytny sposób na zimę

  • 13.12.2022
Rozgrzewające goździki - sprytny sposób na zimę
Źródło: pixabay.com

Zimno, plucha, brak słońca i straszna szaruga za oknem. Nic dziwnego, że w tym okresie często nie możemy zmobilizować się do wyjścia z domu.

Wolimy zostać pod kocykiem z ulubioną książką czy serialem. Ale bywa też tak, że nawet pod kocem dygoczemy, w ogóle nie możemy się ogrzać. Co zrobić? W gronie najlepszych rozgrzewaczy jest oczywiście herbata z miodem i imbirem, ale obok niej stoi też inny ocieplający napar. Jest nim esencja z goździków, która pasuje nie tylko do herbaty. Podpowiadamy, do których potraw warto dodawać goździki lub ich napar. 


Wyjątkowe właściwości goździków  


Substancje czynne zawarte w goździkach wpływają na przyspieszenie metabolizmu w komórkach, co przyczynia się do zwiększenia ilości ciepła w organizmie. Goździki są też bogate w potas, cynk, selen, wapń, magnez, witaminę A, K oraz B. Zaliczamy je więc do produktów o działaniu przeciwzapalnym, co szczególnie w okresie jesienno-zimowym bywa na wagę złota. Ich właściwości prozdrowotne są naprawdę imponujące. 


Gdzie dodawać goździk, a gdzie ich esencję? 


Aromat goździkowy sprawdza się w nalewkach, konfiturach, ciastach i innych deserach. Dobrym pomysłem jest też dodawanie ich do marynat, sosów oraz przyrządzanych mięs np. do żeberek barbecue. Goździkami bez problemu można przyprawiać rosół, a nawet poddaną procesowi kiszenia kapustę. W okresie jesienno-zimowym warto przyrządzać również napar goździkowy. Dolewany do standardowej herbaty zyskuje smak. Herbata zaś dostaje większego powera, wzbogacona o właściwości tej brązowej przyprawy na pewno szybko cię rozgrzeje. Do wymienionych potraw możesz dodawać same goździki lub małe ilości ich esencji. Wybór należy tylko do ciebie. 

 

Gabriela Grinka

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.