Kakao, znane jako napój bogów, to nie tylko doskonały składnik deserów. Majowie i Aztekowie doceniali niezwykłe właściwości tego kakaowca. Poznajmy bliżej tę wyjątkową roślinę i odkryjmy, jak możemy czerpać z niej korzyści nie tylko kulinarne. Surowe ziarna kakao mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata. Pamiętajmy również że nie każda postać kakao jest równie wartościowa. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają naturalne ziarna kakaowca, niepoddane obróbkom termicznym i bez dodatków, np. cukru.
Kakao, a właściwie jego ziarna są źródłem wielu związków mineralnych i witamin.
W jego składzie znajdują się:
Naturalne kakao zawiera przeciwutleniacze chroniące organizm przed czynnikami chorobotwórczymi i zwalczające wolne rodniki. Wprowadzenie kakao na stałe do menu może zwiększyć nasze szanse w walce z chorobami krążenia oraz zmniejszyć ryzyko zachorowań na nowotwory. Zawarte w ziarnach kakao polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działając pozytywnie na pamięć i koncentrację, obniżają poziom „złego cholesterolu” , a także przeciwdziałają powstawaniu we krwi zakrzepów.
Kakao zawiera również substancje dodające energii. Przyśpieszają one regenerację organizmu po wysiłku intelektualnym i fizycznym oraz pomagają w walce z kaszlem. Swoim działaniem blokują neurony czuciowe, niwelując niemal do minimum odruch kaszlu.
Naturalne kakao może być też wsparciem w walce z otyłością. Jedna łyżeczka naturalnego kakao w proszku to tylko 41 kcal. Dodatkowo zawarty w kakao magnez uczestniczy w 300 reakcjach metabolicznych w organizmie człowieka. Spożywanie kakao w takiej postaci daje poczucie sytości, hamuje apetyt na potrawy słodkie, słone i tłuste.
Komentarze