Granat - to owoc, którego właściwości znane były już w starożytnych Chinach. Nazywany jest rajskim owocem właśnie ze względu na lecznicze i odmładzające działanie. Jest to owoc drzewa nazywanego granatowiec właściwy. Jest to drzewo niewielkich rozmiarów – osiąga wysokość około 5 metrów. Drzewo posiada smukłe listki i jaskrawoczerwone owoce, których kształt podobny jest do kształtu jabłka. Wewnątrz owocu kryją się nasionka w osłonkach, które charakteryzują się cierpko-słodkim smakiem, intensywną barwą oraz soczystością. Są one jadalne zarówno na surowo, jak i w postaci soku. Nasiona są bardzo często dodawane nie tylko do deserów, ale i posiłków mięsnych.
Granat ma działanie przeciwutleniające
Granat posiada wiele związków należących głównie do polifenoli, które wykazują wysoki potencjał przeciwutleniający. Przeciwdziałają one bezpośrednio i pośrednio szkodom powodowanym w komórkach przez wolne rodniki, co potwierdzają liczne badania naukowe.
Hamuje procesy zapalne w organiźmie
Choroby zapalne są związane przede wszystkim z działaniem wolnych rodników. Polifenole zawarte w tych owocach eliminują z organizmu szkodliwe utleniacze, a także łagodzą procesy zapalne. Jak wynika z wielu badań, związki te mogą zahamować niszczenie chrząstek stawowych. Ich działanie prowadzi do zauważalnej poprawy jakości życia i widocznego zmniejszenia dolegliwości bólowych chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Przeciwzapalne działanie polifenoli można zauważyć również w przypadku ostrych stanów zapalnych, takich jak infekcje górnych dróg oddechowych.
Związki te wykazują także działanie na szerokie spectrum bakterii i wirusów.
Działa ochronie na układ krążenia
W wielu badaniach wykazano ochronne działanie granatu na naczynia krwionośne. Zaobserwowano także poprawę ukrwienia mięśnia sercowego przy regularnym spożywaniu soku z granatu oraz zmniejszenie objawów nadciśnienia tętniczego i obniżenie poziomu cholesterolu.
Działa przeciwnowotworowo
Liczne eksperymenty naukowe przeprowadzone na liniach komórkowych raka prostaty pokazują, że ekstrakty sporządzone na bazie granatu mogą spowalniać namnażanie się komórek rakowych. Podobne rezultaty uzyskano podczas badań nad komórkami raka piersi i jelita grubego.
Wspiera mózg i układ nerwowy
Duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które wykazują polifenole. Naukowcy pokładają duże nadzieje w zastosowaniu tych związków w chorobie Parkinsona, gdyż mogą hamować demencję uwarunkowaną naczyniowo. Podobny efekt zaobserwowano u osób chorych na Alzheimera.
Owoce granatu to bogate źródło:
Zawierają także wiele mikro- i makroelementów, takich jak magnez, fosfor, potas i wapń niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W owocach granatu znajdziemy również duże ilości błonnika, który pobudza ruchy perystaltyczne jelit, co usprawnia wydalanie i zmniejsza ryzyko chorób jelit.
Granat zawiera wiele bioaktywnych związków o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Skórka tego owocu również wykazuje właściwości lecznicze. Ekstrakty z niej zazwyczaj można znaleźć w postaci suplementów diety.
Granat doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. To właśnie z niego wyrabia się syrop o nazwie grenadyna.
Specjaliści mówią, że optymalną dobową dawką jest 500 g granatu. Można spożywać go zarówno na surowo, jak i w formie płynnej. Pomimo tego, że obieranie go jest czasochłonne i może przysporzyć wielu problemów, warto raz na jakiś czas zdecydować się na tego typu przekąskę.
A.J.
Komentarze