Kiedy kulinarna wyobraźnia spotyka się z tradycją, powstaje prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś przeniesiemy się w świat zapiekanych naleśników, gdzie spotkają się smak mięsa, delikatność dyni i świeżość szpinaku, tworząc kompozycję, która rozbudzi zmysły i zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
2 szkl mąki
1 szkl wody
1 szkl mleka
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
ugotowane mięso z rosołu
2 duże cebule
250g dyni
250 g szpinaku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
olej
Sos:
400ml śmietanki lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Dodatki:
nieduży kawałek dyni
orzechy włoskie
Wykonanie:
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dynię zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli, pozwól im sie chwilę podsamżyć. Mięso kurczaka obierz z kości, przepuść przez maszynkę razem ze cebulą i dynią, wymieszaj ze szpinakiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku. Na naleśnikach ułoż porcje farszu i zawiń jak krokiety. Poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
Śmietankę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku.Kawałki świeżej dyni włóż na boki naleśników, posyp orzechami.
Zapiekaj 30 min w 200st.
Komentarze