Zapiekane naleśniki. Kulinarna magia mięsa, dyni i szpinaku.

  • 03.10.2023
Przepis na Zapiekane Naleśniki: Smakowite Połączenie Dyniowej Delikatności i Aromatu Szpinaku
Źródło: freepik.com

Kiedy kulinarna wyobraźnia spotyka się z tradycją, powstaje prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś przeniesiemy się w świat zapiekanych naleśników, gdzie spotkają się smak mięsa, delikatność dyni i świeżość szpinaku, tworząc kompozycję, która rozbudzi zmysły i zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

Naleśniki:

2 jajka
2 szkl mąki
1 szkl wody
1 szkl mleka
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
szczypta soli
2 łyżki oleju

Farsz:

ugotowane mięso z rosołu
2 duże cebule
250g dyni
250 g szpinaku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
olej

Sos:

400ml śmietanki lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Dodatki:

nieduży kawałek dyni
orzechy włoskie

 

Wykonanie:

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dynię zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli, pozwól im sie chwilę podsamżyć. Mięso kurczaka obierz z kości, przepuść przez maszynkę razem ze cebulą i dynią, wymieszaj ze szpinakiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku. Na naleśnikach ułoż porcje farszu i zawiń jak krokiety. Poukładaj w naczyniu żaroodpornym.

Śmietankę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku.Kawałki świeżej dyni włóż na boki naleśników, posyp orzechami.

Zapiekaj 30 min w 200st.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.