Wiosna tuż tuż, czas na kolorowe śniadanie. Omlet szpinakowy. Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, żelaza, błonnika, białka i soli mineralnych. Dodany do klasycznego omletu urozmaici dietę oraz da nam energię na cały dzień. Co więcej, to śniadanie jest niskokaloryczne – z powodzeniem mogą po nie sięgać osoby dbające o linię.
Składniki:
Wykonanie:
Opłukany pod wodą szpinak kroimy drobno, w kosteczkę siekamy też cebulę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy szpinak i cebulkę, dusimy około 2 min. Po tym czasie na patelnię wylewamy roztrzepane jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Smażymy na małym ogniu aż omlet się zetnie. Podajemy ze świeżymi pomidorkami, możemy również posypać szczypiorkiem.
A.J.
Komentarze