Wiosenny omlet szpinakowy

  • 21.02.2023
Zdrowy początek dnia
Źródło: pixabay.com

Wiosna tuż tuż, czas na kolorowe śniadanie. Omlet szpinakowy. Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, żelaza, błonnika, białka i soli mineralnych. Dodany do klasycznego omletu urozmaici dietę oraz da nam energię na cały dzień. Co więcej, to śniadanie jest niskokaloryczne – z powodzeniem mogą po nie sięgać osoby dbające o linię.

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 mała cebula,
  • 3 jaja,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • pół kostki sera feta,
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
  • 3 łodyżki szczypiorku

Wykonanie:

Opłukany pod wodą szpinak kroimy drobno, w kosteczkę siekamy też cebulę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy szpinak i cebulkę, dusimy około 2 min. Po tym czasie na patelnię wylewamy roztrzepane jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Smażymy na małym ogniu aż omlet się zetnie. Podajemy ze świeżymi pomidorkami, możemy również posypać szczypiorkiem. 

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.