Nalewka malinowa - najprostszy przepis

  • 05.10.2021
Nalewka malinowa - najprostszy przepis

Nalewka malinowa to jedną z najpopularniejszych i najłatwiejszych nalewek. Jak ją przygotować, aby zimą cieszyć się słodyczą owoców i delikatnego trunku. Prezentujemy krok po kroku właściwe jej przygotowanie.

 

Nalewka z malin na wódce jest najprostszą i najpopularniejszą do wykonania nalewką. Jest łagodna w smaku i oddaje słodycz jesiennych dojrzałych owoców malin. Jakie składniki są zatem niezbędne do przygotowania nalewki?

 

Składniki na nalewkę malinową

  • ok. 1kg malin
  • ok. 200 g cukru,
  • 0,7 l wódki (czystej)

Nalewka malinowa na wódce jest łagodna i delikatna w smaku.

Podane powyżej proporcje na nalewkę dla niektórych mogą być za wytrawne i mało słodkie. Jeśli chcesz, aby twoja nalewka była słodsza w każdej chwili możesz dodać cukier i dosłodzić ją. 

Jeśli jesteś fanem trochę mocniejszych nalwek możesz do wódki dodać spirytusu, wtedy trunek będzie mocniejszy.

 

Wykonanie nalewki malinowej krok po kroku

Przepłukaj maliny na durszlaku, a następnie przesyp je do dużego słoja i zasyp cukrem. Odstaw je w ciepłe miejsce na 2-3 dni, aby owoce puściły sok. Każdego dnia potrząśnij słojem, aby do wszystkich owoców dotarł cukier. Do powstałej mikstury dodaj wódkę  i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 7-8 dni. Po tym czasie powstały trunek należy przefiltrować i sklarować, aby w alkoholu nie pływały cząstki malin. W kolejnym kroku rozlej nalewkę do butelek i odstaw na około trzy miesiące aby nabrała mocy.