Nalewka malinowa to jedną z najpopularniejszych i najłatwiejszych nalewek. Jak ją przygotować, aby zimą cieszyć się słodyczą owoców i delikatnego trunku. Prezentujemy krok po kroku właściwe jej przygotowanie.
Nalewka z malin na wódce jest najprostszą i najpopularniejszą do wykonania nalewką. Jest łagodna w smaku i oddaje słodycz jesiennych dojrzałych owoców malin. Jakie składniki są zatem niezbędne do przygotowania nalewki?
Nalewka malinowa na wódce jest łagodna i delikatna w smaku.
Podane powyżej proporcje na nalewkę dla niektórych mogą być za wytrawne i mało słodkie. Jeśli chcesz, aby twoja nalewka była słodsza w każdej chwili możesz dodać cukier i dosłodzić ją.
Jeśli jesteś fanem trochę mocniejszych nalwek możesz do wódki dodać spirytusu, wtedy trunek będzie mocniejszy.
Przepłukaj maliny na durszlaku, a następnie przesyp je do dużego słoja i zasyp cukrem. Odstaw je w ciepłe miejsce na 2-3 dni, aby owoce puściły sok. Każdego dnia potrząśnij słojem, aby do wszystkich owoców dotarł cukier. Do powstałej mikstury dodaj wódkę i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 7-8 dni. Po tym czasie powstały trunek należy przefiltrować i sklarować, aby w alkoholu nie pływały cząstki malin. W kolejnym kroku rozlej nalewkę do butelek i odstaw na około trzy miesiące aby nabrała mocy.
Komentarze