Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • Małe buraki - 250 g (mogą być już ugotowane, kupione w sklepie)
  • Ser kozi - 75 g (ewentualnie ser feta)
  • Daktyle - 3 szt.
  • Rukola - 100 g
  • Orzechy włoskie - 25 g
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Miód - 1 łyżeczka.
  • Ocet z białego wina - 1 łyżka.

Metoda gotowania:

  1. Buraki upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut następnie wystudź i wyczyść.
  2. Buraki pokroić w kostkę, daktyle i kozi ser w plastry.
  3. Wymieszaj olej, czosnek, ocet i miód w osobnej misce.
  4. Buraki, ser, daktyle, rukolę ułożyć na talerzu i polać sosem. Sałatkę posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!