Składniki potrzebne do wykonania sałatki:
- Małe buraki - 250 g (mogą być już ugotowane, kupione w sklepie)
- Ser kozi - 75 g (ewentualnie ser feta)
- Daktyle - 3 szt.
- Rukola - 100 g
- Orzechy włoskie - 25 g
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki.
- Czosnek - 1 ząbek
- Miód - 1 łyżeczka.
- Ocet z białego wina - 1 łyżka.
Metoda gotowania:
- Buraki upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut następnie wystudź i wyczyść.
- Buraki pokroić w kostkę, daktyle i kozi ser w plastry.
- Wymieszaj olej, czosnek, ocet i miód w osobnej misce.
- Buraki, ser, daktyle, rukolę ułożyć na talerzu i polać sosem. Sałatkę posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Komentarze