Tatar z ryb wędzonych

  • 01.03.2023
Przepis na tatara z ryb
Źródło: pixabay.com

Ryby powoli wędzone w wędzarni nabierają cudownego aromatu, a mięso zyskuje wspaniałą strukturę i konsystencję. Ryby wędzone to bogate źródło tłuszczów nienasyconych, witamin i minerałów. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy dań na ciepło. Dzięki specjalnej obróbce cieplnej ryby stają się soczyste, a także nabierają charakterystycznego smaku oraz aromatu

Składniki:

  • 8 dag wędzonego pstrąga
  • 8 dag wędzonej makreli
  • 8 dag wędzonej siei lub sielawy
  • 2 kiszone ogórki średniej wielkości
  • 1 mała cebula
  • 2 cm kawałek świeżego chrzanu
  • 1 jabłko
  • łyżka oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka kromek ciemnego pieczywa
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Pstrąga, makrelę i sielawę drobno posiekanej i wrzuć do miski. Do ryb wrzuć posiekanego ogórka, cebulę, tarty chrzan, jabłko i czosnek. Dodaj oliwę, natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wymieszaj z solą i pieprzem. Na środku talerza ułóż na liściu sałaty tatara. Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło, dodaj posiekany ząbek czosnku i natkę pietruszki, po czym przesmaż na tym kromki chleba. Kromki podawaj do tatara

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.