Śledź w sosie pomidorowym

  • 18.11.2022
Poznaj dawny przepis naszych babć.
Źródło: pixabay.com

Ciągle tylko śledź w oleju, może czas na zmianę? Poznaj przepis, który był wykorzystywany przez nasze babcie lub mamy. Te smaki przypominają dzieciństwo.

Składniki:

  • 1 kg śledzi solonych
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 listek laurowy
  • słoiczek koncentratu pomidorowego



Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy. Odsączamy z nadmiaru z nadmiaru wody.

Śledzie posypać wegetą i pokroić w grubszą kostkę, natomiast cebulę w talarki. Do garnka wkładamy warstwowo celubę i śledzie. 
Zalewę tj olej, ocet, wodę, cukier, ziele i listek oraz koncentart pomidorowy połączyć ze sobą w np. misce i wlać to do garnka ze śledziami. Zagotować na małym ogniu ok 10 - 15 min . Przestudzone śledzie przekładamy do słoików. Smacznego!


A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.