Róże są efektowniejsze od faworków. Nie są wcale trudne do przygotowania, chociaż musimy poświęcić im trochę więcej czasu niż faworkom. Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju. Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury.
Składniki:
Wykonanie:
Przygotować 3-5 szklanek, kieliszków lub okrągłych foremek różnej wielkości. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełoż ciasto na blat i bij je drewnianym wałkiem ok.10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków). Ciasto rozwałkuj porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało).
Z ciasta wykrawaj krążki różnej wielkości. Krążki natnij w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie całkiem do środka). Układaj 3-5 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia się nie nakładały. Bardzo mocno naciśnij palcem w środku, aby krążki się zlepiły. Róże smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Róże należy wkładać do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posyp grubo cukrem pudrem. Na środku każdej róży nałoż trochę dżemu lub wiśnię.
A.J.
Komentarze