Źródło: pixabay.com
Śledzie na dobre od wielu lat zagościły na polskich stołach w najróżniejszej postaci. Jedną z najpopularniejszych ich formą są śledzie w oleju z cebulą.
Składniki:
- kilka filetów śledziowych (około 4-5 na jeden słoik)
- 1-2 cebule białe
- pół szklanki oleju słonecznikowego (na jeden słoik)
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Kup śledzie dobrej jakości w zalewie z wody lub śledzie z beczki.
- Przemyj je, a następnie zalej czystą, zimną wodą na co najmniej dwie godziny. Wymieć w tym czasie kilka razy wodę.
- Pokrój płaty w mniejsze kilku centymetrowe kawałki.
- Pokrój cebulę
- Ułóż w słoiku śledzie warstwami z cebulą, oraz dodaj pieprz.
- Całość dokładnie zalej oliwą i dodaj łyżkę oliwy z oliwek oraz sok z cytryny.
- Całość pozostaw na kilka dni w lodowce.
Porada:
Jeśli chcesz pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoika użyj pałeczki do sushi.
Komentarze