Przepis na śledzie w oleju z cebulą

  • 22.12.2021
Przepis na śledzie w oleju z cebulą
Źródło: pixabay.com

Śledzie na dobre od wielu lat zagościły na polskich stołach w najróżniejszej postaci. Jedną z najpopularniejszych ich formą są śledzie w oleju z cebulą.

Składniki:

  • kilka filetów śledziowych (około 4-5 na jeden słoik)
  • 1-2 cebule białe
  • pół szklanki oleju słonecznikowego (na jeden słoik)
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:

  1. Kup śledzie dobrej jakości w zalewie z wody lub śledzie z beczki.
  2. Przemyj je, a następnie zalej czystą, zimną wodą na co najmniej dwie godziny. Wymieć w tym czasie kilka razy wodę.
  3. Pokrój płaty w mniejsze kilku centymetrowe kawałki.
  4. Pokrój cebulę
  5. Ułóż w słoiku śledzie warstwami z cebulą, oraz dodaj pieprz.
  6. Całość dokładnie zalej oliwą i dodaj łyżkę oliwy z oliwek oraz sok z cytryny.
  7. Całość pozostaw na kilka dni w lodowce.

 

Porada:

Jeśli chcesz pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoika użyj pałeczki do sushi.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.