Czosnek zawiera bardzo liczne składniki odżywcze: witaminy A, B1, B2, C, PP, flawonoidy, aminokwasy, związki śluzowe, a oprócz tego sole mineralne (potas, wapń, magnez itp.), a także rzadkie pierwiastki (nikiel, chrom, kobalt itp.). Jednak najważniejsze są organiczne związki siarki i allina. Ta druga, pod wpływem zmiażdżenia i rozdrobnienia czosnku, zmienia się w allicynę. Właśnie allicyna nadaje czosnkowi charakterystyczny ostry zapach. To ona też odpowiada za wiele prozdrowotnych właściwości warzywa.
Składniki:
Przygotowanie:
Czosnek obrać,posiekać, zalać 0.7l wody, posolić, podgotować. Dodać goździki i zioła, gotować 30 min., odcedzić. Bagietkę pokroić w kromeczki, na talerzach rozłożyć jedną warstwę kromek ściśle obok siebie. Kromki bagietki polać oliwą, całość posypać serem i zalać wywarem. Odczekać chwilę, aż bagietka nasiąknie płynem.
Taka zupa "nic" ale za to bardzo zdrowa :)
Komentarze