Prowansalska zupa czosnkowa

  • 19.02.2023
Zupa z czosnku
Źródło: pixabay.com

Czosnek zawiera bardzo liczne składniki odżywcze: witaminy A, B1, B2, C, PP, flawonoidy, aminokwasy, związki śluzowe, a oprócz tego sole mineralne (potas, wapń, magnez itp.), a także rzadkie pierwiastki (nikiel, chrom, kobalt itp.). Jednak najważniejsze są organiczne związki siarki i allina. Ta druga, pod wpływem zmiażdżenia i rozdrobnienia czosnku, zmienia się w allicynę. Właśnie allicyna nadaje czosnkowi charakterystyczny ostry zapach. To ona też odpowiada za wiele prozdrowotnych właściwości warzywa.

Składniki:

  • 4 łyżki startego sera (najlepiej parmezan)
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • kilka lisktów świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
  • 2 goździki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 0.7l wody
  • 1 bagietka

Przygotowanie:
Czosnek obrać,posiekać, zalać 0.7l wody, posolić, podgotować. Dodać goździki i zioła, gotować 30 min., odcedzić. Bagietkę pokroić w kromeczki, na talerzach rozłożyć jedną warstwę kromek ściśle obok siebie. Kromki bagietki polać oliwą, całość posypać serem i zalać wywarem. Odczekać chwilę, aż bagietka nasiąknie płynem.

 

Taka zupa "nic" ale za to bardzo zdrowa :)

 
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.