Upalne dni mogą nie tylko przyprawiać nas o ból głowy, ale również sprawiać, że ochota do gotowania spada wraz z upalną aurą za oknem. W takich chwilach, szukanie prostych, orzeźwiających i lekko dziwnych pomysłów na obiad może stać się czymś oryginalnym. Obiad na ciepłe dni powinien być lekki i jednocześnie sycący. W takiej roli doskonale sprawdzają się różnego rodzaju sałatki, naleśniki i dania z ryżem.
Składniki:
- 30 dag fasolki szparagowej
- 50 dag makaronu świderki
- pasta z czarnych oliwek
- oliwa
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Fasolkę oczyszczamy i gotujemy razem ze świderkami al dente, w dużej ilości gorącej, osolonej wody. Odcedzamy, polewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie i mieszamy z dwiema kopiastymi łyżkami pasty z oliwek i dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy pomidory, umyte i przekrojone na pół, odcedzonego i pokruszonego tuńczyka, liście bazylii, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, a jeżeli trzeba, dodajemy jeszcze trochę oliwy.
Składniki:
- 3/4 szklanki majonezu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 1.5 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1.5 kg niedużych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach, przestudzonych i pokrojonych w ćwiartki lub plasterki
- 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane
- po 3/4 szklanki posiekanej cebuli cukrowej i naciowego selera
- ewentualnie słodka papryka w proszku do smaku
Wykonanie:
Mieszamy sześć pierwszych składników, dodajemy ziemniaki, jajka, cebulę i selera. Znów mieszamy, posypujemy papryką. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Składniki:
Ciasto:
- 1 l mleka
- 40 dag mąki
- 4 jaja
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 1.5 kg liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag masła
- 1.5 paczki fety
- 30 dag półtłustego twarogu
- 1 opakowanie śmietany 12 proc.
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę miksujemy z mlekiem i żółtkami. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy ją do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Patelnię smarujemy olejem. Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy, odcinamy ogonki. Masło rozpuszczamy w garnku. Pokrojony czosnek i szpinak wrzucamy na masło. Podsmażamy liście ok. 5 min, następnie grubo siekamy. Fetę zgniatamy widelcem i mieszamy z białym serem. Dodajemy szpinak i pieprz, mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Zalewamy śmietaną z mlekiem, solą i pieprzem. Zapiekamy 40 minut w temp. 180 st. C.
Składniki:
Komentarze