Podróż do Maroka. Jak przygotować aromatyczne pulpeciki z kurczaka z kuskusem i surówką?

  • 20.11.2023
Marokańska Kulinarna Magia: Sekrety Smaków w Prosty Sposób - Pulpeciki z Kurczaka na Talerzu
Źródło: freepik.com

Zanurz się w kulinarnej przygodzie z naszym przepisem na marokańskie pulpeciki z kurczaka, które rozkwitną na talerzu w towarzystwie kus-kusu i orzeźwiającej surówki z kapusty pekińskiej. To danie, pełne aromatycznych przypraw i egzotycznych smaków, które przeniosą Cię w magiczny świat kuchni Maroka.

SKŁADNIKI

  • 350 g filetu z kurczaka lub indyka lub mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kminu rzymskiego (kuminu), kolendry, 2 szczypty szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 cytryny

WYKONANIE

  • Mięso oczyścić z kości i błonek. Pokroić w kostkę, następnie drobno posiekać razem z oliwkami, czosnkiem i połową pęczka natki (można też użyć maszynki do mielenia mięsa o dużych oczkach lub rozdrabniacza lub melaksera). Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, imbirem, kminem i kolendrą, wymieszać, następnie dodać jajko i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Wilgotnymi dłońmi uformować ok. 20 niedużych pulpecików, następnie obtoczyć je w mące. Rozgrzać masło na większej patelni lub w naczyniu marokańskim tagine, włożyć pulpeciki i obsmażyć je na złoty kolor.
  • Dodać pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie wmieszać ją pomiędzy pulpeciki. Dodać 1 szklankę gorącego bulionu, szafran oraz paprykę w proszku. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać.
  • Zdjąć pokrywę z patelni, dodać sok z cytryny i resztę posiekanej natki pietruszki, wymieszać i chwilę pogotować aż sos zgęstnieje.
  • Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą (w ilości 1 cm ponad poziom kuskusu) odstawić do napęcznienia na ok. 15 minut, następnie wymieszać widelcem.
  • Podawać z pulpecikami, surówką z kapusty oraz posiekaną sałatą.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.