Zdrowo i sycąco. Przepis na zupę z soczewicą i pomidorami

  • 12.10.2023
 Zupa z Soczewicą i Pomidorami: Kolorowa Kombinacja Smaków
Źródło: freepik.com

Zupa z soczewicą i pomidorami to nie tylko pyszny posiłek, ale również zdrowa bomba składników odżywczych. Ta kolorowa kombinacja smaków doskonale sprawdzi się jako danie główne lub rozgrzewający dodatek do letniego obiadu. Odkryj prosty przepis na tę aromatyczną zupę i ciesz się smakiem pełnym świeżości i intensywności.

SKŁADNIKI

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%, z kartonika, słodkiej
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny np. bazylii lub kolendry lub natki

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażyć jeszcze przez minutę. Dodać suchą soczewicę, przyprawy i wymieszać.
  • Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez ok. 15 - 20 minut.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem i nasionami) lub krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu zamieszać.
  • W międzyczasie w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia i wymieszać ze śmietanką oraz posiekaną zieleniną.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.