Jesienny rarytas. Jak przygotować ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem?

  • 22.11.2023
Zapach Jesieni na Talerzu: Przepis na Rozgrzewający Ryż z Jabłkami, który Oczaruje Twoje Kuchenne Doświadczenia
Źródło: freepik.com

W jesiennym menu nie może zabraknąć rozgrzewających i aromatycznych potraw. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to doskonałe połączenie smaków, które przeniesie Cię w magiczny świat jesiennej kuchni. Przygotuj się na kulinarne doznania, które otulą Cię ciepłem i aromatem sezonowych skarbów.

Składniki:

  • 200 g (1 szklanka) sypkiego ryżu
  • ok. 500 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła + do posmarowania formy
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych np. reneta, antonówka lub papierówka)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  • Ryż wsypać do garnka, wlać mleko i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy oraz małą szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać i w razie potrzeby dodać więcej mleka.
  • W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, zetrzeć na tarce. W garnku lub większej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru a po chwili wrzucić jabłka. Dodać sok z cytryny i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Doprawić większą ilością cukru w razie potrzeby.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną o średnicy ok. 25 cm lub prostokątną ok. 17 cm x 22 cm posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć resztę masła.
  • Przykryć folią aluminiową lub pokrywą i piec przez 25 minut. Wierzch oprószyć resztą cynamonu, wyłożyć do miseczek i podawać z osłodzoną śmietaną.

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.