Jesienne potrawy które musisz wypróbować

  • 05.09.2023
Jesienne dary na talerzu.
Źródło: pixabay.com

Jesień to pora roku pełna magii, kiedy natura zmienia swoje barwy i smaki. Liście na drzewach przeistaczają się w ciepłe odcienie złota i czerwieni, a w powietrzu unosi się zapach świeżego powietrza i rozgrzewających przypraw. To również czas, gdy nasza kuchnia ożywa nowymi smakami i aromatami. Jesienne dania to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie komfortowe smaki, bogate tekstury i sezonowe składniki. W tym artykule zapraszamy Cię do kulinarnej podróży po wyjątkowych jesiennych daniach, które musisz wypróbować!

Muffiny śliwkowe

na 15 sztuk

Składniki

  • 15 dużych śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła + masło do formy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Z umytych śliwek usuwamy pestki, kroimy owoce w cienkie plasterki. W dużej misce ubijamy śmietanę z cukrem, aż stanie się kremowa i puszysta. Cały czas ubijając, kolejno dodajemy jajka, masło oraz aromat waniliowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki mieszamy szybko z kremową mieszanką - ciasto ma pozostać grudkowate. Wylewamy je do posmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami wgłębień formy do muffinek (do 3/4 wysokości). Na wierzchu każdej z muffinek układamy zwinięte plastry śliwek. Pieczemy 25 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, a następnie delikatnie wyjmujemy i studzimy.

Kurczak smażony w śliwkach

(dla 6 osób)

Składniki

  • 1 plaster tłustego boczku
  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śliwek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką.

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa

(dla 5 osób)

Składniki

  • 3 duże pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1 gruszka
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • kilka gałązek kolendry

Sposób przygotowania

Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.

 

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.