Krem bardzo czekoladowy z gryki to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Kombinacja intensywnego smaku czekolady i delikatnej nuty gryki tworzy niezwykłe doznania kulinarne, które mogą zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia. W artykule tym dowiesz się, jak przygotować ten apetyczny krem.
Składniki:
00 gram
napój kokosowy 1.5 szklanki
daktyle 10 sztuk
gorzka czekolada 0,5 tabliczki
ziarna kakao 1 łyżka
owoce 100 gram
płatki migdałowe 50 gram
opcjonalnie: szczypta chili
Wykonanie:
Kaszę gryczaną przepłukać wrzątkiem, zalać napojem kokosowym i wodą, dodać daktyle i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut, aż będzie miękka. Do ugotowanej, gorącej kaszy dodać gorzką czekoladę, opocjonalnie szczyptę chili i dokładnie zmiksować (w konsystencji ma przypominać budyń). Dodać ziarna kakaowca, wymieszać i rozłożyć do słoiczków. Udekorować owocami i płatkami migdałowymi.
Komentarze