Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem.
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać paprykę i marchewki. Chwilę przysmażyć. Zalać wywarem i gotować, aż marchewka będzie półtwarda. Śmietanę wymieszać z jajkami. Dodać do garnka z marchewką. Wymieszać i już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć makaron. Na makaronie ułożyć różyczki kalafiora. Wylać resztę warzyw z sosem śmietanowo- jajecznym. Posypać startym serem i migdałami.
Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
A.J.
Komentarze