Zapiekanka z kalafiorem i makaronem

  • 10.02.2023
Szybki i dobry obiad
Źródło: pixabay.com

Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1,5 szklanki makaronu np. rurki, świderki czy kokardki
  • 100ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 jajka
  • garść płatków migdałowych
  • 100g startego sera żółtego
  • 250ml wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie imbir, kminek, koperek, ostra papryka, czosnek, boczek wędzony
  • masło do smarowania formy

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kalafior oczyścić, umyć  i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać paprykę i marchewki. Chwilę przysmażyć. Zalać wywarem i gotować, aż marchewka będzie półtwarda. Śmietanę wymieszać z jajkami. Dodać do garnka z marchewką. Wymieszać i już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć makaron. Na makaronie ułożyć różyczki kalafiora. Wylać resztę warzyw z sosem śmietanowo- jajecznym. Posypać startym serem i migdałami.

Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.