Źródło: pixabay.com
Winogrona to soczyste owoce, które są nie tylko zdrowe, ale także doskonale nadają się do przygotowywania różnorodnych potraw. Ich słodki smak i soczysta konsystencja sprawiają, że stanowią idealny składnik zarówno dań słodkich, jak i słonych. W tym artykule podzielimy się kilkoma przepisami, które wykorzystują winogrona w różnych, apetycznych sposób, aby wzbogacić Twoje kulinarne doświadczenia.
Dżem z winogron
Najlepszy dżem winogronowy przygotujesz z dojrzałych, ciemnych winogron. Wykorzystaj także nutę kardamonu, który podkreśli winność owoców. Możesz zmniejszyć ilość cukru, jeśli chcesz, aby dżem był bardziej wyrazisty i kwaskowy, a także dodać do środka kilka listków mięty.
Składniki:
- 0,5 kg ciemnych winogron,
- 70 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- szczypta kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Winogrona umyj, a następnie umieść w garnku. Zasyp cukrem i kardamonem.
- Odstaw do lodówki na około 2 godziny, aż owoce puszczą sok.
- Zagotuj, doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
- Winogrona na dżem gotuj 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać, następnie masę przetrzyj przez sitko. Gotuj, aż powstanie gęsty mus.
- Do winogron dodaj sok z cytryny i gotuj przez ok. 15 minut.
- Przelej dżem do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć je i ustaw do góry dnem.
- Gotowy dżem z winogron pasteryzuj przez 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą. Możesz spróbować także pasteryzacji w zmywarce.
Dżem z winogron i jabłek
Do winogron pasują również inne sezonowe owoce, w tym jabłka słodkich (szczególnie te słodkich odmian), gruszki oraz pigwa. Taki dżem winogronowy smakuje najlepiej z chrupkim pieczywem albo na ciepłym, francuskim toście.
Składniki:
- 2,5 kg ciemnych winogron,
- 1,5 kg jabłek,
- 1 l wody,
- 40 dag cukru dag.
Sposób przygotowania:
- Winogrona opłucz, zalej wodą, umieść w garnku i zagotuj - od tego momentu gotuj przez ok. 10 min.
- Gotowe winogrona przetrzyj przez sitko.
- Jabłka opłucz, oczyść z gniazd nasiennych, zalej 1/4 szklanki wody, zagotuj, a następnie zblenduj. Dodaj do winogron.
- Do owoców na dżem winogronowo-jabłkowy, dodaj cukier i zagotuj.
- Dżem przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć i postaw denkiem do góry na 30 minut.
Kompot z winogron
Kompot winogronowy to jeden z ciekawszych sposobów na przetwory z tych owoców i jeden z najprostszych przepisów na to, co zrobić z winogron - w zależności o koloru owoców, kompot jest jasnoróżowy lub jasnozielony. Niech blady kolor cię nie zwiedzie - smak kompotu jest intensywny i słodki, podobnie jak w przypadku kompotu z czereśni.
Składniki:
- 3,5 kg winogron,
- 30 dag cukru,
- 1,5 l wody.
Sposób przygotowania:
- Winogrona ponakłuwaj szpilką, a następnie umieść w słoikach.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem i zalej nią winogrona na kompot.
- Słoiki obróć do góry dnem i odstaw pod przykryciem na jakiś czas po to, by się domknęły.
Galaretka z winogron
Galaretka z winogron to pyszny pomysł na deser. Najlepiej podać ją w salaterce, z dodatkiem świeżych owoców i bitej śmietany. Świetnie sprawdzą się także lody oraz bakalie. Domową galaretkę przygotujesz w kilka chwil.
Składniki:
- 1,5 kg winogron,
- 3 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Winogrona umyj, umieść w garnku z cukrem, sokiem z cytryny i doprowadź do wrzenia.
- Owoce powinny gotować się ok. 15-20 minut. Następnie przetrzyj je przez sito. Umieść w garnku i gotuj na małym ogniu.
- Do winogron dodaj kardamon, a w szklance połącz mąkę ziemniaczaną z wodą. Dodaj do owoców i wymieszaj.
- Galaretka z winogron powinna zacząć zmieniać konsystencję przez ok. 15 minut gotowania. Przełóż ją do słoików i pasteryzuj w gotującej się wodzie przez ok. 10 minut.
Komentarze