Co na wege grilla warto podać, by zachwycić i zapunktować u gości? Bogactwo warzyw i wszelkiego rodzaju serów stwarza naprawdę dużo smacznych możliwości – dania będą pałaszować wszyscy nie tylko jarosze.
Popularne szaszłyki w wersji wege można przygotować z pokrojonej w kostkę kolorowej papryki, cebulki, pokrojonej w plastry cukinii (najlepsza będzie niezbyt duża, wielkości mniej więcej ogórka szklarniowego, bardzo wyrośnięta będzie miała duże pestki), tofu (może być wędzone) oraz sos sojowy i oliwa z oliwek.
Pokrojone w kostkę (ok. 2 cm) tofu należy zamarynować w sosie sojowym, oliwie z oliwek i ulubionych przyprawach oraz ziołach (np. przeciśnięty przez praskę czosnek, suszona bazylia, oregano, natka pietruszki). Wędzonego tofu nie trzeba marynować.
Opcjonalnie można posypać szaszłyki pod koniec grillowania czarnuszką lub prażonym sezamem. Tofu można także zastąpić serem feta lub halloumi – wówczas nie powinno się dodawać sosu sojowego, ponieważ te dwa sery, mają słony smak.
Szaszłyki wystarczy grillować ok. 10-15 minut na tacce lub w folii aluminiowej, podlewając marynatą. Doskonale smakują same lub z zapiekanymi ziemniaczkami czy sałatką z kuskusem.
Farsz wykonuje się z kuskusu (przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu), przeciśniętego przez praskę czosnku, podduszonych pomidorów z cebulką i parmezanu. Wypełnione farszem papryki należy skropić oliwą z oliwek lub olejem i grillować zawinięte w folię aluminiową przez 30 minut. Kuskus można z powodzeniem zastąpić ugotowanym ryżem.
Doskonale smakuje pokrojona w plastry, zamarynowana w oliwie z oliwek, czosnku i ziołach, grillowana na folii przez kilka minut. Można ją także wypełnić farszem z kuskusu, szpinaku, sera feta i czosnku (wydrążone łódeczki należy napełnić farszem a następnie ok. 15-20 minut grillować). Plastry bardziej wyrośniętej cukinii (grubości ok. 1 cm) skropione oliwą z oliwek, posypane solą i pieprzem można układać wprost na ruszcie na kilka minut.
Pieczarki faszerowane serem pleśniowym, pokrojonymi w kostkę pomidorami i domowym pesto z pietruszki można serwować samodzielnie lub w towarzystwie ziemniaczków z grilla.
Młode ziemniaczki wystarczy umyć i ponacinać (ważne, by ziemniak zachował swój kształt, dzięki nacięciom danie powstanie szybciej), doprawić solą oraz pieprzem, skropić oliwą z oliwek lub olejem, a następnie przełożyć na tackę lub zawinąć w folię i grillować przez 30 minut.
Oprócz warzyw na grillu sprawdzą się sery – od oscypka i halloumi, poprzez fetę aż po pleśniowe. Dwa pierwsze sery można układać bezpośrednio na ruszcie, pozostałe należy grillować na tackach lub zawinięte w folię aluminiową. Doskonale smakują z żurawiną lub chutneyem z czerwonej cebulki, jako dodatek do letnich sałatek.
A.J.
Komentarze