Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem

  • 06.02.2023
Domowe szaszłyki z piekarnika
Źródło: pixabay.com

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem to świetna przekąska imprezowa! Można ją przygotować w bardzo szybki sposób. Teraz praktycznie każdy piekarnika ma funkcję grill lub termoobieg, więc bez problemu można zrobić domowe szaszłyki we własnej kuchni.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo:

  • 150 g boczku parzonego np. w długich plasterkach
  • 2 papryki zielone
  • 2 czerwone cebule
  • cukinia
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Zaczynamy do zamarynowania mięsa. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. W miseczce mieszamy przyprawę do kurczaka, szczyptę papryki słodkiej i ostrej oraz oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek. Do miseczki dodajemy kurczaka i całość mieszamy łyżką lub dłonią.

Na długi patyczki do szaszłyków wbijamy pokrojoną w kawałki paprykę (np. zieloną), zwinięty plasterek boczku, plasterek cukinii, cebulę i kurczaka.Czynność powtarzamy np. dwukrotnie.

Układamy na tacce do grillowania lub papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Pieczemy przez ok. 10 minut (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 5-10 minut (termoobieg lub funkcja grill). Kontroluj długość pieczenia, aby szaszłyki się nie spaliły. 

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.