Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem to świetna przekąska imprezowa! Można ją przygotować w bardzo szybki sposób. Teraz praktycznie każdy piekarnika ma funkcję grill lub termoobieg, więc bez problemu można zrobić domowe szaszłyki we własnej kuchni.
Składniki:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Zaczynamy do zamarynowania mięsa. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. W miseczce mieszamy przyprawę do kurczaka, szczyptę papryki słodkiej i ostrej oraz oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek. Do miseczki dodajemy kurczaka i całość mieszamy łyżką lub dłonią.
Na długi patyczki do szaszłyków wbijamy pokrojoną w kawałki paprykę (np. zieloną), zwinięty plasterek boczku, plasterek cukinii, cebulę i kurczaka.Czynność powtarzamy np. dwukrotnie.
Układamy na tacce do grillowania lub papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Pieczemy przez ok. 10 minut (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 5-10 minut (termoobieg lub funkcja grill). Kontroluj długość pieczenia, aby szaszłyki się nie spaliły.
A.J.
Komentarze