Historia pizzy sięga jeszcze czasów przed naszą erą. Co ciekawe, danie to ma swoje korzenie nie we Włoszech, a w Grecji. Dopiero około 500 r. p.n.e. dotarła stamtąd do Rzymu. To nie Grecy, a Włosi uczynili pizzę swoją potrawą narodową. Najpopularniejszymi odmianami pizzy są właśnie te pochodzące z Włoch – neapolitańska, sycylijska czy Margherita. Początkowo podawali go wyłącznie polanego oliwą i posypanego przyprawami, co odróżnia ten specjał od pizzy jedzonej obecnie - obowiązkowo z serem i sosem. To najpopularniejsze z dań początkowo było potrawą tylko tych biedniejszych warstw społecznych.
Idealny przepis na klasyczną pizze:
Składniki:
500 g mąki pszennej, najlepiej tej oznaczonej jako 00
325 ml wody,
ok. 4 g drożdży instant
ok. 25 ml oliwy z oliwek + odrobina do natłuszczenia folii (opcjonalnie),
2–3 kulki mozzarelli,
15 g koncentratu pomidorowego,
400 g pomidorów z puszki (Pelatti),
oregano do smaku (ok. 3 łyżek),
sól i pieprz
świeża bazylia!
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z solą. W naczyniu rozpuść drożdże z wodą i odczekaj ok 10 min. Wlej gotowy zaczyn do mąki dodaj 2 łyżeczki oliwy a następnie wyrabiaj, aż uzyskasz elastyczne, rozciągające się z łatwością ciasto. Przełóż ciasto do naczynia i przykryj natłuszczoną folią, po czym pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę. Powinno ono podwoić swoją objętość. Na patelnię wlej resztę oliwy i rozgrzej. Podsmaż pomidory z puszki i koncentrat, dodaj do nich oregano, pieprz i sól oraz listki świeżej bazyli. Pozostaw sos na patelni przez ok. pół godziny, cały czas podgrzewając go na małym ogniu, by zgęstniał. Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój na kawałki, np. w plastry. Uformuj wyrośnięte ciasto, a następnie posmaruj sosem i posyp mozzarellą. Piecz w maksymalnej temperaturze jaką może osiągnąć Twój piekarnik (do 4-5 minut).
Do pizzy możesz dodać swoje ulubione składniki.
Aby ciasto nie było twarde należy należy piec je krótko, za to w wysokiej temperaturze. Jeśli twój domowy piekarnik osiąga temperaturę 250°C, wystarczy 6-8 minut. W 220°C pieczenie należy wydłużyć do 10 minut.
A.J.
Komentarze