Kiszenie owoców to starożytna sztuka konserwacji, która odkrywa przed nami bogactwo smaku i wartości odżywczych owoców w całkiem nowym świetle. Od wieków ludzie wykorzystują naturalne procesy fermentacji do przechowywania żywności w sposób nie tylko zdrowy, ale i pełen aromatycznych niespodzianek.
Owoce zwracają uwagę za sprawą pięknego koloru, nietuzinkowego zapachu oraz tekstury. Są po prostu pyszne i niejednokrotnie bardzo soczyste. Jednak sezon na niektóre z nich trwa bardzo krótko. Dlatego też wiele osób sięga po sprawdzone sposoby na zachowanie smaku lata, mianowicie przygotowuje dżemy, konfitury lub kompoty. Owoce można również mrozić, ale i kisić!
Kiszenie owoców wymaga odrobiny wiedzy, jednak nie jest to zbyt skomplikowany proces. Zatem, jak kisić owoce? Do kiszenia należy wybrać twarde i świeże owoce, które zachowają piękny i jędrny kształt w czasie przygotowywania. Owoce należy dokładnie umyć i oczyścić. Następnie należy przygotować zalewę. Na litr przegotowanej wody potrzeba 20 gramów soli. Umieszczone w słoiku owoce zalewa się zimną zalewą. Kiszenie owoców rozpoczyna się, gdy woda zacznie mętnieć. Kiedy proces ten ulegnie zakończeniu, gotowy produkt należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.
Kiszenie sezonowych owoców jest łatwe i szybkie, ponieważ wygląda dokładnie tak samo niezależnie od wybranego owocu. Natomiast przy wyborze produktu do kiszenia warto kierować się smakiem i jakością owocu. Powinien on być twardy, ponieważ dojrzałe owoce rozpadną się w trakcie fermentacji. Do kiszenia warto wybrać:
Kiszona gruszka, doskonale pasuje jako dodatek do różnego typu sałatek oraz lodów. Przygotowując kiszonkę z gruszki, można dodać cynamon i kardamon. Przyprawy te wspaniale podkreślą smak owocu, które warto przed włożeniem do słoika pokroić w cząstki.
Kiszona morela świetnie komponuje się z mięsem, wątróbką oraz sałatkami. Kiszone owoce moreli w trakcie przygotowywania należy, po wcześniejszym umyciu, oczyścić z pestki. Natomiast do połówek tego owocu warto dodać miód i werbenę cytrynową dla podkreślenia smaku.
Kiszonki z truskawek stanowią sprawdzony dodatek do kanapek z łososiem wędzonym na zimno i rukoli. Kiszonka ta doskonale sprawdzi się też w połączeniu z jogurtem, a także w sałatce z pomidorem. Uwagę zwraca nietuzinkowy smak i aromat, który podkreślą biały pieprz oraz miód.
Jabłka kiszone z estragonem, gorczycą i goździkami smakują doskonale. Jednocześnie stanowią cenne źródło witamin i minerałów, które bardzo dobrze wspierają odporność.
Kiszone winogrona z kwiatem kopru, kardamonem i wanilią. Owoce te świetnie smakują podane z serem pleśniowym, a także w zielonej sałatce. To również doskonała przekąska, która z powodzeniem pasuje do kanapek i innych dań na zimno.
Kiszony arbuz w połączeniu z chilli, kwiatem kopru oraz miodem. Kiszony arbuz pasuje też do różnego typu sałatek i czerwonego mięsa.
Komentarze