Nalewka z mandarynek - przepis

  • 04.01.2023
Mandarynkowa nalewka
Źródło: pixabay.com

Nalewka z mandarynek charakteryzuje się słodkim, lecz jednocześnie lekko kwaskowym smakiem. Trzeba powiedzieć, że jest ona mało popularna w naszym kraju w porównaniu do nalewek wykonywanych z owoców występujących w naszym klimacie. Warto jej spróbować, ponieważ owoców nie brakuje, a jej smak jest bardzo ciekawy.

Nalewka na spirytusie

Składniki:

  • 5 dag ususzonej skórki z mandarynek
  • szklanka wody
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l spirytusu 

Wykonanie:

 

Nalewka na wódce

Składniki:

  • 2 kg mandarynek
  • 1 l wódki
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wody
  • opcjonalnie goździki (kilka sztuk)

Wykonanie:

Mandarynki dokładnie umyj, obierz i podziel na cząstki. Można je również pozbawić błonek, dzięki temu wydobędziesz smak bez goryczki. Możesz także użyć fragmentów mandarynek wraz ze skórkami. Mandarynki oraz (ewentualnie) także goździki zalej alkoholem, a następnie pozostaw je do leżakowania na ok 4 tygodnie. Gdy już minie ten czas, dodaj zagotowaną, a potem ostudzoną wodę z dodatkiem cukru. Następnie znów odstaw na dwa miesiące. Po tym czasie zlej nalewkę i odciśnij owoce. Następnie przefiltruj je przy użyciu drobnego sitka (ewentualnie użyj gazy). Teraz nalewkę mandarynkową na wódce rozlej do butelek.

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.