Nalewka z mandarynek charakteryzuje się słodkim, lecz jednocześnie lekko kwaskowym smakiem. Trzeba powiedzieć, że jest ona mało popularna w naszym kraju w porównaniu do nalewek wykonywanych z owoców występujących w naszym klimacie. Warto jej spróbować, ponieważ owoców nie brakuje, a jej smak jest bardzo ciekawy.
Nalewka na spirytusie
Składniki:
Wykonanie:
Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i wody gotujemy syrop, do gorącego stopniowo wlewamy nalewkę, cały czas mieszając. Następnie zlewamy do czystej butelki i odstawiamy do sklarowania. Po 2 tygodniach przez gazę zlewamy nalewkę i gotowe! Nalewka jest gotowa do spożycia,
Nalewka na wódce
Składniki:
Wykonanie:
Mandarynki dokładnie umyj, obierz i podziel na cząstki. Można je również pozbawić błonek, dzięki temu wydobędziesz smak bez goryczki. Możesz także użyć fragmentów mandarynek wraz ze skórkami. Mandarynki oraz (ewentualnie) także goździki zalej alkoholem, a następnie pozostaw je do leżakowania na ok 4 tygodnie. Gdy już minie ten czas, dodaj zagotowaną, a potem ostudzoną wodę z dodatkiem cukru. Następnie znów odstaw na dwa miesiące. Po tym czasie zlej nalewkę i odciśnij owoce. Następnie przefiltruj je przy użyciu drobnego sitka (ewentualnie użyj gazy). Teraz nalewkę mandarynkową na wódce rozlej do butelek.
A.J.
Komentarze