Poradnik wyboru patelni

  • 24.05.2022
Poradnik wyboru patelni
Źródło: pixabay.com

Patelnia – podobnie jak na przykład garnki i rondle - to bardzo wany element wyposażenia w każdej kuchni. Można na przykład znaleźć naczynia ze specjalną powłoką non-stick (nieprzywierającą), dzięki którym smażona potrawa się nie przypala. Duży wybór patelni na rynku może utrudnić dokonanie wyboru, ponieważ badany model powinien spełniać konkretne potrzeby i wymagania. Z poniższego poradnika dowiesz się, czym charakteryzują się patelnie z ceramiczną powłoką oraz modele żeliwne.

Patelnia z ceramiczną powłoką

Patelnie ceramiczne mają powłokę, która powstaje dzięki połączeniu minerałów i gliny. Podczas procesu produkcji oba materiały są wypalane w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu są to naczynia z bardzo dużą odpornością na wysoką temperaturę, większą niż na przykład patelnie teflonowe. Tego rodzaju patelnie można nagrzewać nawet do 400°C, a mrozić do -20°C. Warto zaznaczyć, że nagrzewają się równomiernie i przez dłuższy czas utrzymują ciepło przyrządzanego dania.

Należy szczególnie pamiętać o tym, aby nie narażać patelni ceramicznej na nagłe zmiany temperatury, ponieważ może to doprowadzić do jej uszkodzenia. Co więcej, wyjątkową zaletą ceramicznej powłoki jest bezpieczeństwo dla środowiska i ludzkiego zdrowia. W trakcie smażenia nie wydziela żadnych szkodliwych związków. Trzeba przyznać, że to duża przewaga nad popularnymi patelniami teflonowymi. Ponadto powłoka patelni ceramicznej nie ma żadnego wpływu na smak i zapach przyrządzanej żywności oraz nie wchodzi w reakcję z jakimkolwiek składnikiem spożywczym.

Co jeszcze wyróżnia patelnię ceramiczną?

Patelnie z ceramiczną powłoką wyróżnia gładka, równa i nieprzywierająca powierzchnia, która w dodatku jest bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne niż naczynia teflonowe. Osobom dbającym o linię na pewno spodoba się to, że w takim naczyniu można smażyć z minimalną ilością tłuszczu.

Kolejna zaleta patelni ceramicznej to łatwe czyszczenie. Dzięki gładkiej powłoce myje się ją bez większego wysiłku. Ważnym atutem jest także to, że patelnie te są bardzo eleganckie.

 

 

Patelnia żeliwna

Ciężkie, masywne patelnie żeliwne zdobywają od lat coraz większą popularność. Przede wszystkim wyróżnia je to, że są bardzo wytrzymałe, dzięki czemu mogą służyć lata.

Interesującą cechą tych naczyń jest brak powłoki, a to z kolei sprawia, że w żaden sposób nie można ich zarysować. Nie pokrywa ich żaden materiał, który mógłby wydzielać szkodliwe związki podczas smażenia potraw. Do tego podkreślą wyjątkowy smak i aromat każdej przyrządzanej potrawy. Przykład? Pyszne, orientalne dania mięsne i warzywne czy też wszelkie inne potrawy przygotowane na takiej patelni będą smakować o wiele lepiej.

Podsumowanie

Na rynku znaleźć można bardzo dużo rodzajów patelni. Pamiętaj, że rzetelne branżowe sklepy, na przykład Prymus AGD, proponują całe spektrum tego typu naczyń. Z pewnością każdy będzie w stanie znaleźć patelnię spełniającą wszystkie oczekiwania i - co ważne - niezależnie od tego, czy jest się początkującym, czy doświadczonym kucharzem.