Arbuzy zawierają duże ilości wody. Stanowi ona ok. 90% ich masy. Z tego powodu, arbuz jest często zalecany do nawodnienia organizmu. Pomaga szybko ugasić pragnienie i utrzymać prawidłową temperaturę ciała, szczególnie w okresach upałów.
Coś dla dorosłych - czyli kisiel na słodkim czerwonym winie
Składniki:
mus z arbuza 1,5 szklanki
sok z cytryny 3 łyżki
słodkie czerwone wino 150 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Wykonanie:
Mus z arbuza przecieramy przez drobne sito i wlewamy do małego garnka. Dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. W miseczce łączymy czerwone wino z mąką ziemniaczaną. Kiedy mus arbuzowy zacznie się gotować, dodajemy wino z mąką. Energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając. Kisiel przelewamy do szklanek i podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu. Jeśli wolimy deser na zimno, kisiel możemy wystudzić, a potem chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Sorbet z cytryną
Składniki:
pokrojony arbuz 2 szklanki
sok z limonki 40 ml
skórka z limonkiz 1 sztuki
cukier puder 1 łyżka
woda 40 ml
świeże owoce do podania
Wykonanie:
Arbuza kroimy w kostkę. Razem z sokiem i ze skórką z limonki, cukrem pudrem oraz wodą blendujemy w malakserze na gładki mus. Przecieramy przez drobne sito, by pozbyć się pestek i otrzymać kremową konsystencję. Sorbet przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 2-3 godziny. Co 30 minut wyjmujemy sorbet i ponownie go miksujemy, dzięki czemu w deserze nie będzie zamarzniętych kropelek wody. Sorbet podajemy w szklankach lub w miseczkach z dodatkiem świeżych owoców.
Sałatka z bobu, arbuza i mozzarelli
Składniki:
bób 250 g
sól 1łyżeczka
chleb 2kromki
oliwa 1łyżka
czosnek 1ząbek
limonka 1sztuka
mięta garść
arbuz 200 g
mozzarella mini 1opakowanie
miks sałat
orzechy garść
Wykonanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Studzimy i wyłuskujemy ziarna. Chleb kroimy w kosteczkę i łączymy w misce z oliwą. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Chleb i czosnek przekładamy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut, aż grzanki będą chrupiące i rumiane. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Miętę rwiemy na drobne kawałki i łączymy z sokiem i ze skórką z limonki. Z arbuza wycinamy kulki, mozzarellę odsączamy z zalewy. Sałatę wykładamy na talerz, na niej układamy arbuza i mozzarellę. Posypujemy posiekanymi orzechami oraz grzankami. Polewamy sosem limonkowo-miętowym.
Komentarze