Wigilijny rarytas. Przepis na kapustę bez mięsa, która rozkocha wszystkich

  • 19.12.2023
Kapusta Wigilijna Bez Mięsa: Smak Tradycji w Wegetariańskim Wydaniu
Źródło: freepik.com

Kapusta wigilijna bez mięsa to doskonały sposób na wprowadzenie wegetariańskiego smaku do tradycyjnego wigilijnego stołu. Odkryjmy razem radosne kulinarne doznania, jakie niesie ze sobą ten wyjątkowy przepis na kapustę, który zaskoczy i zadowoli każde podniebienie.

Skadniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 80 g suszonych grzybów
  • 2 szt. liści laurowych
  • 3-4 szt. ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cukru
Opcjonalnie:
  • ok. 10 suszonych śliwek

Wykonanie:

Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy około 4 szklankami zimnej wody i odstawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 20-25 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
 
Świeżą kapustę oczyszczamy, drobno szatkujemy, parzymy wrzątkiem, wrzucamy go garnka i gotujemy, aż będzie miękka.
Kiszoną kapustę odsączamy i wyciskamy, ale soku nie wylewamy. Będzie on później potrzebny. Kiszoną kapustę siekamy na drobniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
 
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy około 10 min. W garnku, w którym będziemy gotować kapusta, umieszczamy ugotowaną świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną starte marchewki oraz podsmażone grzyby z cebulą. Zalewamy wszystko wywarem z grzybów i dodajemy liście laurowe, ziela angielskie oraz ziarenka pieprzu. Mieszamy. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 2 godzin. Co jakieś 20-30 min. bigos mieszamy, aby się nie przypalił i podlewamy go niewielką ilością wodą.
Po tym czasie, przyprawiamy bigos solą i jak jest za mało kwaśny to dodajemy trochę soku z kiszonej kapusty. Na końcu dodajemy pokrojone na małe kawałki suszone śliwki (o ile je dodajemy - u mnie w domu rzadko się dodaje, bo mało kto je lubi w bigosie). Jeśli nie dajemy suszonych śliwek to przyprawiamy szczyptą cukru. Gotujemy jeszcze przez około 20-30 min., już bez przykrywania.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.