Sałatka śledziowa

  • 06.02.2023
Przepis na sałatkę śledziową
Źródło: pixabay.com

Tą prostą sałatkę śledziową przygotujesz w kilka chwil. Składa się tylko z kilku składników, a mimo wszystko na stole prezentuje się naprawdę super! Śledzie mają bardzo delikatne i smaczne mięso, które zawiera dużo kwasów omega-3. Stwierdzono w nich również duże ilości witaminy A, D, B – B1, B2, B6 i B12. Śledzie są też bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Wśród pozostałych w śledziu składników mineralnych wykryto jeszcze fosfor, magnez, fluor, siarkę, potas i mangan.Śledź jest też bardzo dobrym dostawcą białka – w 100 g mięsa znajduje się go prawie 17 g.

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych w oleju (ja kupiłam w słoiku z cebulką)
  • 4 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 2 małe jabłka
  • 5 łyżek buraczków tartych lub wiórki
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę. Jabłka obieramy i również kroimy w kosteczkę. Przede wszystkim potrzebne są wysokiej jakości filety śledziowe.. Zanim przejdziemy do ich krojenia to płuczę je przez chwilkę pod strumieniem zimnej wody (to zależy od tego z jakiej firmy kupicie i czy są bardzo słone). Śledzie kroimy w kosteczkę. Jabłka, śledzie I ogórki wsypujemy do małej miski. Dodajemy majonez, a także szczyptę soli i pieprzu czarnego. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Między rozłożone na talerzu buraczki nakładamy sałatkę. Sałatka śledziowa jest już od razu gotowa do spożycia. Przechowujemy ją w lodówce.

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.