Z przyjemnością — klasyczne kruche ciastka na święta, takie jak trzeba: maślane, delikatne i znikające szybciej, niż zdążą trafić do puszki
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła (prawdziwego, nie „do smarowania”)
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Opcjonalnie – świąteczne akcenty:
skórka pomarańczowa lub cytrynowa
cynamon, kardamon lub przyprawa piernikowa
kakao (2 łyżki, wtedy odejmij 2 łyżki mąki)
Mąkę przesiej na blat lub do miski, dodaj cukier puder, sól i wanilię.
Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i szybko rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto (krócej = lepiej).
Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź minimum 30–60 minut w lodówce.
Rozwałkuj na grubość ok. 3–4 mm, wycinaj foremkami.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180°C przez 8–12 minut, aż lekko się zarumienią.
Ostudź — na blasze są kruche jak obietnice noworoczne
posyp cukrem pudrem
udekoruj lukrem cytrynowym
połącz dwa ciastka dżemem
zanurz brzegi w czekoladzie
- nie wyrabiaj za długo — kruche ciasto lubi spokój
- jeśli się klei, dosyp odrobinę mąki lub ponownie schłodź
- przechowuj w metalowej puszce — nawet kilka tygodni (o ile dotrwają)
Komentarze