Ziemniaki to jadalne bulwy, w Polsce często gotowane do drugiego dania. Są również składnikiem zup i samodzielnych dań.
Jak zatem ugotować ziemniaki, aby były smaczne i się nie rozgotowały?
Najpierw należy ziemniaki obrać i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Następnie należy pokroić je na mniejsze części i włożyć do garnka oraz zalać letnią wodą - troszkę powyżej włożonych ziemniaków i solimy w zależności od preferencji.
Całość wstawiamy na kuchnię i czekamy do zagotowania. Kiedy ziemniaki w wodzie się zagotują zmniejszamy ogień na mniejszy i gotujemy je około 20-25 min. UWAGA! Musimy pilnować, aby ziemniaki cały czas się gotowały (bulgotały) inaczej – zdębieją tzn. staną się twarde i będą nadawały się do wyrzucenia.
Po 25 minutach odlewamy ziemniaki z wody i stawiamy na kilka sekund w garnku na kuchenkę w celu odparowania pozostałej w ziemniakach wody.
W zależności od preferencji możemy je rozetrzeć lub pozostawić w cząstkach.
Aby ziemniaki dobrze smakowały i apetycznie wyglądały możemy je posypać koperkiem lub pietruszką (mogą być mrożone). Niestety nie jest to miła niespodzianka dla wielu dzieci, którzy nie lubią zielonych części warzyw.
Smacznego!
Komentarze